Швеция: Изборът на корумпираната Габриел е знак, че ЕС не е легитимен

След като Естония, която е най-дигиталната държава в ЕС и нейната евродепутатка Калас – докладчик на Европарламента в ресора, постави под съмнение разбирането на българския кандидат Мария Габриел в областта, Швеция пък смята, че липсата на дискусия за случая на корупция, в който българския сайт Биволъ и най-влиятелния брюкселски сайт Politico.eu уличиха нашата номинация, са проблем, който поставя под съмнение легитимността на ЕС и неговите институции. За това пише в обстойна статия DT.se като цитира депутати и известни журналисти от северната държава. Напомняме, че в неделя тя бе обвинена от заместник-председателя на ГЕРБ Цветанов, че компрометира българския президент Радев. Изданието напомня случая с общинското жилище, дадено на 4 пъти по-нисък наем на Габриел като „крайно нуждаеща се”, което тя не е декларирала в нарушение на българските закони и дори е излъгала, че не ползва от 2011 г., което обаче е правила до май тази година. „В ЕП изглеждаше, сякаш депутатите не се интересуват дали тя е корумпирана или не, явно корупцията там я считат за  считат за домашна работа на държавите. Фактът, че Евро парламента не й поиска сметка по време на изслушването, оставя на смелостта на отделни депутати да гласуват срещу тази номинация идната седмица. Всичко това ще създаде лоша атмосфера и е ясно, че докато ЕС не държи на ясната отчетност, ще има продължаващ проблем със своята легитимност в очите на хората”

ето го и разследването на бивол

и тука

Всички разходи за наеми и заплати на служители в шестте български офиса на Мария Габриел, която е номинация на правителството за еврокомисар, са изрядни и надлежно одитирани. Тя не плаща наеми на роднини и не наема на заплата такива, но отказва да предостави фактури и договори в потвърждение. Това съобщиха в телефонен разговор с Биволъ от нейния пресцентър. Оттам уточниха още, че информационният център в родното и градче Хаджидимово (население от 2900 души) е бил активен само през първия й мандат като евродепутат.

Причината за отказа е решение на парламентарната група на ЕНП да не отговаря на журналистическите запитвания по темата. Биволъ изпрати еднотипни запитвания за предоставяне на документите още на 4 април до всички български евродепутати. Поискахме от тях да дадат достъп до договорите за наем и договорите със служителите им в националните офиси. До момента няма получен нито един отговор.

С отказа да предостави документите, Мария Габриел декларира своята вярност към съществуващата

Омерта за безконтролни харчове

Преди година и половина Европейският парламент също отказа да предостави тази информация на група от европейски журналисти, след което те заведоха общо дело срещу отказите в Съда на европейските общности поради нарушеното им право на достъп до информация за това как и за какво европейските депутати харчат режийните си разходи.

 

Делото в Съда на европейските общности в Люксембург (СЕО) започна през ноември 2015 г., когато бяха подадени 28 жалби (по една от името на всеки журналист). Журналистите призоваха да се публикуват всички документи с подробности как евродепутатите харчат тези режийни надбавки, включващи обща надбавка, пътни, дневни и средства за допълнителен персонал. За пръв път журналисти съдят европейска институция за отказа й да предостави достъп до информация за тези разходи.

„За нас е много обезпокоително, че Европейският парламент няма контрол върху това как 38,7 милиона евро от парите на европейските данъкоплатци се изразходват всяка година, и е още по-обезпокоително, че самият Парламент смята това за оправдано,“ каза Наташа Пирк Мусар, адвокатът на журналистите, по повод на липсата на контрол върху режийните надбавки на евродепутатите.

Въпреки общото решение на администрацията на Европарламента да не дава достъп до документите, някои отделни евродепутати решиха самостоятелно да публикуват фактурите си или да дадат достъп на журналистите до тях. Сред тях няма нито един български евродепутат. Ето защо Биволъ поиска индивидуално от всички български евродепутати да представят документи за разходите си.

По информация на Биволъ освен групата на ЕНП, групите на АЛДЕ и ПЕС също са забранили на своите членове да дадат достъп до фактурите и документите, оправдаващи харченето на представителните разходи.

На въпроса дали все пак Мария Габриел би дала личен пример, като предостави фактурите и договорите, се получи уклончив отговор, че тя искала, но не можела, тъй като била обвързана с партийното решение в качеството си на зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Остава въпросът дали Габриел ще счупи омертата след като напусне европарламента и стане еврокомисар. Нещо, което няма да пропуснем да питаме.

Партидата за ток към ЧЕЗ с номер 310 189 868 109 на името на Мария Неделчева е закрита в първата половина на миналия месец. Тя е за апартамента на бул. Никола Йонков Вапцаров 25 вх. Б. ап. 4, който евродепутатката е наела за 400 лв. от фирма на Столична община, показа разследване на Биволъ.

(редакцията разполага с пълните аудио и видеозаписи. В публикуваната версия са заличени личните данни)

По-рано в отговор на въпрос на нашата медия, номинираната за еврокомисар представителка на ГЕРБ заяви, че е ползвала имота от октомври 2010 до май 2013 г. Тогава тя прекратила договора си с общинската фирма “Заводпроект”. Сега фактите говорят, че макар и с прекратен договор, връзката на Габриел с това жилище е продължила още четири години.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството Борисов на 10 май. В  следващите дни тя е побързала да се отърве от компрометиращата информация и да заличи клиентския номер за евтиния апартамент. В момента той се води в ЧЕЗ на фирмата-собственик.

Защо Мария Габриел, чието моминско име е Неделчева, е продължавала да плаща тока на жилището чак до май 2017 г. ако тя самата или нейни близки не са го ползвали? Засега тя категорично отказва да отговаря на нашите въпроси. Отговори не е получило и списанието А-спекто, което първо публикува информацията за евтиния общински апартамент.

Помощ за “стокиране”

Още през 2014 г. Мария Габриел обяснява пред журналиста Калин Първанов от списание “Тема”, че е “помолила за помощ” и е получила жилището, за да си “стокира част от нещата”, а не, за да се възползва от евтин апартамент.

Това означава, че жилището е използвано във връзка с нейните функции на народен представител. Единствената институция, към която е можела да се обърне за помощ евродепутатката е Столична община, която е управлявана от нейната партия ГЕРБ.  Фирмата “Заводпроект”, която стопанисва жилището, е с краен собственик Столична община. Столичният общински съвет е доминиран от партия ГЕРБ, която изпрати Габриел в Брюксел.

Реалната цена за наем на такова жилище е между три и четири пъти по-висока от 400 лв. Може да се приеме, че месечната общинска помощ за европейския ни представител е възлизала на около 1000 лв. Това прави 32 000 лв. за периода на официалния договор до май 2013. Но ако Габриел е продължила да ползва жилището за стокиране до месец май 2017 г. сумата на помощта набъбва до 80 000 лв. В декларацията на Габриел пред Европейския парламент от 2012 г. няма и следа от тази “помощ”.

Габриел остави без отговор въпроса зададен от Биволъ защо помощта не е декларирана. Тя не отговори и на въпроса дали тя самата или нейни роднини са ползвали жилището под една или друга форма след като договорът й за наем със “Заводпроект” е прекратен.

Мистериозен наемател

От “Заводпроект” отказаха да разкрият кой е следващият наемател на жилището от 128 кв.м. в луксозна кооперация на бул. Никола Йонков Вапцаров и какъв наем е плащал той. Наемател все пак е имало, уточниха от фирмата в отговор на въпросите ни изпратени по имейл:

Бихме искали да Ви информираме, че след прекратяване на наемното правоотношение между „Заводпроект“ ЕООД и г-жа Неделчева и освобождаването на имота от нейна страна, имотът стопанисван от „Заводпроект“ ЕООД, на адрес бул.Никола Вапцаров № 25, е отдаден под наем посредством обява, на цена определена съгласно актуализирана пазарна оценка, изготвена от независим лицензиран оценител, вписан в Камарата на независимите оценители в България.

Кое ли е това лице с късмет да попадне точно на тази изгодна обява, която според шефа на „Заводпроект“ Асен Дерменджиев е пусната в сайта imot.bg? Едва ли става дума за случаен човек, щом той е имал привилегията лично евродепутат да му плаща тока в продължение на четири години.

Фирмата “Заводпроект” притежава десетки жилища, които отдава под наем на подбрани хора и фирми на цени под пазарните, разкри Биволъ. Този съмнителен жилищен фонд дълго време убягваше от общественото внимание, а списъкът на неслучайните наематели остава добре пазена тайна, както личи от отговора на “Заводпроект” до общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева. След като поискват официално информация за стопанисваните от фирмата жилища те получават списък с имоти, в който липсват дори адреси.

Тази загадъчност води и към хипотезата, че апартаментът на Вапцаров 25 не е било ползван само за служебно „стокиране“, а Габриел го е обитавала като свое основно жилише в София.  А тайният наемател попаднал на обявата в imot.bg вероятно е просто подставено лице, достатъчно свързан със семейството, но не и близък роднина.

Горещо изслушване в Европарламента

Биволъ изпрати въпроси във връзка с  облагата получена от Мария Габриел до пресслужбите на Европейската комисия и Европейския парламент. Необичайно за тези институции те също запазиха мълчание.

Според авторитетния обзорен сайт Politico, обаче, темата се обсъжда в Брюксел и предстоящото изслушване на кандидатката за еврокомисар се очертава да бъде “пикантно”. Нещо, с което българите са свикнали след провала на Румяна Желева, чието недекларирано участие във фирма свързана с Държавна сигурност я дисквалифицира през 2010 г. Това разкритие също беше направено от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов преди те да основат “топ разследващия сайт Биволъ”,  според определението на Politico.

По разследването работиха: Асен Йорданов, Атанас Чобанов, Калин Първанов и Димитър Стоянов

 

и още

Братът на Габриел спечелил 109 бона от фирма с поръчки за 13 млн.лв.Нова афера свързана с недвижими имоти и властови действия около одобрената преди ден за еврокомисар Мария Неделчева – Габриел разкрива сайтът Биволъ.

19 минути вече писа неведнъж, че родената в Хаджидимово Габриел е ползвала години наред евтино общинско жилище зза крайно нуждаещи се срещу 400 лв. на месец и така за 7 години е „спестила” близо 80 000 лв.

Биволъ сега разкрива, че и брат й Борис Неделчев бил „спестовник и къщовник”. Той сключил изгодна сделка с фирмата Бигла 3, която му донесла голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излязъл гратис, доказват от сайта.

В Комплекс Дианабад Резидънс на ул. Пимен Зографски в кв. Дианабад се продават свободни апартаменти и цените се движат средно около 1000 евро/м2. За да си купите прилично жилище там са нужни поне 50 хиляди евро.

„Борис Неделчев обаче купува през 2014 г. не жилище до ключ, а право на строеж за апартамент от 82 кв.м. Декларираната цена е 39 000 лв или 237 евро на кв.м. Още на следващата 2015 г. той заменя апартамента за по-голям – 96,94 кв. м., за което брои на Бигла 3 още 32 000 лв. По документи апартаментът е струвал на Неделчев почти символично 71 000 лв. Цена далеч под минималната граница на всякакъв пазарен механизъм”, доказва разследването. Заменките обаче не стигат до тук, а продължават – след още една година – в края на 2016 г. – новодомците продават същия този апартамент за 180 000 лв. Бинго! Неделчеви излизат от скоростните имотни врътки със 109 000 лв. чиста печалба, която им покрива стойността на друг закупен от тях имот.

„През 2013 г. Бигла 3 купува от общината терени с обща площ от 514 кв.м., на които е построила цял квартал, включително и сградата с апартаментите на Неделчев.

Няма информация за продажната цена, но съдейки по таксата вписване от 332 лв. (0,1 % от материалния интерес) става дума за 165 000 евро. Това е близо три пъти по-евтино от средната цена за такива имоти в момента, а през 2013 подобни парцели са се продавали на главозамайващи цени от над милион евро, сочи статистиката на сайта imot.bg.

Бигла 3 е собственост на Красимир Шалев. Самостоятелно или в различни консорциуми е спечелил обществени поръчки за повече от 13 милиона лв., показва справка в регистъра за търговете.

http://19min.bg/news/8/90183.html#90183

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван