„Швейцарският доклад“ за криминалното минало на Бойко Методиев Борисов

В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за „престъпната група“ ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.

spodelime

 

  

В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки: СИК, ВИС, ТИМ, с които обаче не разполагаме.

 

Авторите на доклада уточняват, че са използвали многобройни източници, някои от които са конфиденциални. Източниците са номерирани от 1 до 83. Вторият том съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса.

 

Съдейки по датите на отпечатване, които са различни за различните части, проучването е отнело най-малко 6 месеца: от януари 2005 до юни 2005 г.

 

Биволъ проведе собствено проучване за достоверността на този текст. Според авторите на доклада в анализа за Борисов е използван документ, за който те вярват, че представлява „поверително персонално досие на Борисов и Бориславова, изготвено през 2002 г. като част от разследване за Борисов от българските специални служби„. Използвани са и други документи предоставени от поверителни източници.

 

Текст с много сходно съдържание на това в американския доклад циркулира в интернет от 2003 г. Той не е датиран, но от събитията описани в него става ясно, че е изготвен през втората половина на 2002 г. Справката има същата структура на изложението, следва същата хронология на събитията и съдържа всички имена, споменати в американския доклад с много редки изключения. В американския текст обаче са пропуснати повечето оценъчни разсъждения, изчистени са много определения, характеристики и интерпретации, като е запазена важната фактология, допълнена на места с други данни.

 

Различни източници на Биволъ от тогавашните български специални служби потвърдиха, че справката, циркулираща в Мрежата от 2003 г. е дело на служител от НСС. Мненията им са поляризирани относно ролята на споменати трети лица и политическите оценки за тях. Забележително е обаче, че никой не оспорва написаното за криминалното минало на Борисов.

 

Биволъ провери всички цитирани в доклада имена на фирми и лица в информационните масиви на Търговския регистър, Булстат и Държавен вестник. Отбелязахме малък брой неточности, които не променят смисъла и значението на написаното. Данните от публично достъпни източници и констатираните разминавания с изложението ще публикуваме като коментари под линия.

 

Втората част на доклада може да бъде видяна тук. Третата част е тук.

bb-confidential

Поверително

В България има три основни криминални „групировки“ за които се предполага, че се радват на протекцията на Бойко Борисов, Главния секретар на Вътрешното министерство. Тези криминални групи за познати като ВИС, СИК, и ТИМ. Имената обаче са в известна степен поовехтели поради това, че тези криминални банди са в състояние на непрекъснат преход опитвайки се да оставят на повърхността лустро на почтеност като основават „законен“ бизнес, особено в секторите на застраховането, охранителните услуги (бодигардове), банките и индустриалното производство. В действителност, под тази повърхност, те се занимават с изнудване, проституция, трафик на наркотици, залагания, търговия с оръжие, и други незаконни и монополистични действия. Те са и на предната линия на корупцията, подкупването на политици и полицаи и/или поставянето на техни хора и дела в полицейските структури. Най-яркият пример за тази форма на корупция е случаят с Бойко Борисов, който е бивш бизнес партньор на един от криминалните босове на СИК, а в момента е началник на всички правоприлагащи органи и всички разследвания за организирана престъпност в България. Докато той се занимава с ПР за излъскване на образа си на ефективен борец срещу престъпността, фактите ясно показват, че големите криминални босове на СИК, ВИС, и ТИМ остават неприкосновени. Престъпността, корупцията и честите поръчкови убийства са очебийни, а сериозни престъпения остават неразрешени под началството на Борисов.

 

Досиетата на криминалните групи СИК, ВИС, и ТИМ са приложени за преглед и се основават на документи с публичен произход. Важно е да се отбележи, че организираната престъпност в България съществено се отличава по история, структура и традиции от сицилианската мафия, Коза ностра и други престъпни синдикати, които са добре познати на САЩ.

 

Съвременната организирана престъпност в България е всъщност резултат от падането на комунизма и последвалия го мъчителен преход.

Още преди падането на комунизма България е била корумпирано общество, ръководено от политикани, тайни служби, полиция, и преди всичко фаворити спортисти, борци, експерти по карате, и бандити, които са в основата на проблема с настоящата организирана престъпност. Тези престъпници се домогват до властта и станаха продължители на корупцията, която е преобладавала в комунистическата система. Успяха да надживеят няколко последователни правителствени промени и се внедриха в така-наречения законен бизнес, натрупвайки богатство чрез придобиване на бивша държавна собственост и избрани недвижими имоти.

 

Тъй като САЩ се стремят да установят по-добри отношения с България заради стратегическото й положение в Източна Европа и като ценен съюзник, налага се да дадем съвет за изключителна предпазливост и вземане под внимание тази непрозрачна сила в страната, която е в сърцевината на проблема с организираната престъпност и корупцията.

bb5-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

Анализ

Бойко БОРИСОВ

 

Генерал Бойко БОРИСОВ е Главен секретар на Министерството на вътрешните работи на България.

 

Той е роден на 13 юни 1959 год. в Банкя, предградие на София, столицата на България.

 

Баща му, Методи БОРИСОВ, до 1987 год. е служител на Софийско градско управление – МВР. Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради подозрения в извънбрачна връзка (това се е третирало като неприемливо поведение срещу правилата, нарушаващо комунистическия етичен кодекс).

Майката на Бойко БОРИСОВ, Венета БОРИСОВА е починала преди няколко години. Била е начална учителка.

Сестрата на Бойко БОРИСОВ, Красимира Методиева ИВАНОВА е родена през 1956 год. В момента живее в София, кв. Княжево. Работи като лекар-педиатър в бившата ІІІ АГ-болница, Княжево. Има данни, че тя има участие в акционерното дружество, което е приватизирала болницата. Съпругът й е адвокат. Имат син, студент по право.

Бойко БОРИСОВ има дъщеря от разтрогнат брак – Венета, която учи в САЩ, Лос Анджелис. В момента Бойко БОРИСОВ съжителства (без брак) с приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА.

Бойко Борисов завършва средно образование в гр. Банкя. Бил е секретар на комсомолската организация в училището. (бележка под линия: Членството в организацията на младите комунисти (или „Комсомол“) е било считано като начална точка за бъдещо членство в комунистическата партия). През 1977 год. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но e пренасочен и приет във факултет „Противопожарна охрана“, тъй като е считан за неблагонадежден от комунистическата партия с оглед миналото на дядо му – той е разстрелян на 22.09.1944 год. (13 дни след държавния преврат въздигнал на власт спонсорираната от Съветите комунистическа партия). Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 год. През 1982 г. Бойко БОРИСОВ се дипломира във Висшата специална школа на МВР в Симеоново като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ и полицейски чин младши лейтенант. Борисов е племенник на ген. Кирил Войнов, има данни, че е незаконен син на Тодор Живков.

Бойко БОРИСОВ е активен състезател по карате и е бил треньор на националния отбор по карате.

Бойко БОРИСОВ започва кариерата си в системата на МВР като командир на взвод в СГУ-МВР – „Противопожарна охрана“. По-късно е произведен командир на рота . Впоследствие Бойко БОРИСОВ е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). В периода 1985-90 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. През този период защитава докторска дисертация.

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

През 1989 год. е командирован с курсантски взвод в района на Каолиново, Дулово и района на Разград във връзка с масовите изселвания на местните жители в Турция. (Неговите твърдения в интервюта от 2001 г., че в този период е командвал батальон не отговарят на истината.)

 

През 1990 год., след падането на комунистически режим, отказва да подпише декларацията за деполитизиране, напуска системата на МВР и започва частен бизнес. Първите сведения за контакти, сътрудничество и общ бизнес с публично компрометирани лица и фирми са от този период.

 

През ранните 90, Бойко БОРИСОВ запозва общ бизнес (с ползването на общ офис в парк хотел „Москва“), с Младен МИХАЛЕВ (известен като Маджо), Румен НИКОЛОВ (известен като Пашата), босове на известната криминална групировка СИК.

 

Налични са данни, че охранителната фирма ИПОН, създадена от Бойко БОРИСОВ в началото на 90-те също е съпричастна към криминални деяния още от самото си създаване. Пример: Убито лице на 05 декември 1994 г. в района Зона Б5 (София). ИПОН е била наета за възстановяване на средствата, която убитият дължал на голяма българска корпорация. Случаят не е разкрит. Друг случай от същия период е кражбата на 500 000 лв. от касата в офис на ИПОН. Заподозреният автор на кражбата и неговата приятелка са намерени убити в района на Враца. Убиецът не е открит.

 

Предвид връзките на Бойко БОРИСОВ с организираната престъпност през 1998-2000 г. той е изучаван от Националната служба за сигурност (НСС), с цел привличането му за нащатен сътрудник на НСС. През този период Бойко БОРИСОВ редовно дава информация на НСС за действията на лидери на организираната престъпност в България. Трябва да се отчете, обаче, че е често срещана практика българските служби за сигурност да рекрутират (като агенти или нещатни сътрудници) на някои лица единствено за осигуряване на политически чадър в замяна на предоставяне на сенчести услуги в полза на конкретни управленски и/или корпоративни кръгове. Пример – Поли ПАНТЕВ, Косьо САМОКОВЕЦА, Славчо ХРИСТОВ и т.н.) Папката със събраните за Бойко БОРИСОВ материали и постъпилите от него доклади е била връчена на тогавашния директор на НСС ген. Атанас АТАНАСОВ и той е одобрил вербовката на Бойко БОРИСОВ. Тя обаче никога не се осъществява поради промените в НСС след парламентарните избори през 2001 г.

 

Понастоящем ИПОН е една от най-големите охранителни фирми в България (персонал: 800-900 гардове). Фирмата охранява важни клиенти в България – МОБИЛТЕЛ (най-големият мобилен оператор в България), тръбопроводите на рафинерията Нефтохим на ЛУКОЙЛ, хазартната фирма АЙ ДЖИ ЕМ, Първа източна международна банка (ПИМБ), известна като „банката на организираната престъпност“, застрахователя БУЛ ИНС (за когото се счита, че е контролиран от гореспоменатата криминална група СИК), къщите и вилите на Славчо ХРИСТОВ (бившият шеф на СИБАНК, считан за посредник на бившия премиер КОСТОВ в бизнес делата му), Николай МАРИНОВ (Маргина), Младен Михалев (Маджо) (и двамата известни като ключови ръководни фигури в криминалната групировка СИК).

 

През лятото на 2000 год. ИПОН поема охраната (физическа защита) на Общинска банка (София) след като е препоръчана от кмета на София Стефан СОФИЯНСКИ и бившия високопоставен офицер от службите

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

 

генерал Сава ДЖЕНДОВ (б.ред. бивш началник на УБО). От 2001 год. ИПОН охранява и голямата фирма за производство на алкохол СИНХРОН ИНВЕСТ.

ИПОН охранява и бившия комунистически диктатор Тодор ЖИВКОВ от изхвърлянето му до смъртта му.

След като Бойко БОРИСОВ е назначен за Главен секретар на МВР, той прехвърля акциите си от ИПОН на своя приятел Добромир БАДЪНКОВ (бивш началник на направление „Охранителна полиция“ към СДВР, чийто син е служител на ГКПП-Аерогара София).

Новият премиер, бившият цар Симеон Сакс-Кобург ГОТА e охраняван от ИПОН и персонално от БОРИСОВ при частните му визите в България през 90-те.

Налични са данни, че Бойко БОРИСОВ е бил препоръчан за поста Главен секретар от бизнесмени и политици, заинтересовани да осигурят плавен преход на политическата власт към Симеон, запазвайки техния контрола и запазвайки структурите за криминални дейности, свързани с редица политици и установени по време на правителството на КОСТОВ.

Вярва се, че следните кръговете и лица са издигнали Бойко БОРИСОВ:

– о. з. ген. Любен ГОЦЕВ, о. з. ген. Бригадир АСПАРУХОВ (преди няколко месеца предложението той да бъде назначен като съветник на премиера предизвика скандал с оглед на възможния му достъп до класифицирана информация на НАТО и след ожесточен публичен дебат назначението му беше оттеглено).

– кръга БАНКЯ, имащ силни позиции в някои правителствени структури (МВР, МФ, Президенството) и с близки връзки с организираната престъпност – Чавдар ЧЕРНЕВ, Димитър СЪБЕВ, Максим ДИМОВ, Виктор ВЪЛКОВ, Ивайло ТРИФОНОВ, Славчо ХРИСТОВ.

За кратък период Бойко БОРИСОВ се налага като ключова ръководна фигура в МВР и публично акламиран харизматичен лидер (според изследванията на общественото мнение, той е най-популярният политик в България от последните години), въпреки липсата на професионална квалификация и опит, противоречивите му действия и популистките изказвания.

Вярва се, че бързото му развитие е улесенено от:

– атрактивно публично поведение на БОРИСОВ, представящо го като енергичен, силен и решителен човек, с воля и възможности да се бори с престъпността, противопоставен на невзрачната личност на министър Георги ПЕТКАНОВ;

– подкрепата от широк кръг политици, бизнесмени, собственици на медии и на организираната престъпност, които смятат, че той е правилният човек за запазването на статуквото, осигуряването на плавен преход на икономическата власт след изборите през 2001 г., и запазването на криминалните структури, създадени и/или процъфтяващи при правителството на КОСТОВ.

Бойко БОРИСОВ направи редица ходове, за да изпълни списък с противоречащи си задачи: да увеличи властта си в Министерството и влиянието си върху премиера, за да удовлетвори спонсорите си, да увеличи икономическата си

Доклад за проучването за Борисов

мощ (счита се, че Бойко БОРИСОВ и неговите спонсори контролират значителна част от проституцията и каналите за трафик на дрога в България) и да постигне високо публично доверие и признание:

– Бойко БОРИСОВ не предизвика (или блокира вече започнати) разследвания за сегашни и предишни служители в Министерството на вътрешните работи (Генерал АТАНАСОВ, Славчо БОСИЛКОВ), за които има данни, че редовно са отклонявали средства от контрабандни канали, за да подкрепят кабинета и управляващата партия на КОСТОВ. За тези офицери се вярва, че имат съпричастност към мрежи, които систематично поддържат с вътрешна информация за дейности като наркотрафик, кражби на коли и трансфера им извън България – дейности практически неосъществими без информационна и техническа подкрепа от страна на полицейските и специалните служби. Още повече, че в някои случаи генерал БОРИСОВ публично поддържа такива компрометирани офицери, както и престъпници на високо ниво. Примери: възпрепятстваното разследване на НСС и НСБОП за Константин САМОКОВЕЦА; игнорираните сигнали, че генерал Атанас АТАНАСОВ контролира контрабандни канали през ГКПП-Русе. Бойко БОРИСОВ или негови близки са се срещали на няколко пъти с лидери на организираната престъпност – Младен МИХАЛЕВ (Маджо), Константин САМОКОВЕЦА (няколко срещи в неговия хотел в планинския курорт Боровец с близки на генерал БОРИСОВ), Георги ИЛИЕВ (бос на главния конкурент на СИК, наречената ВИС-2 криминална група, като има данни, че тяхната среща през януари 2002 завършва с жесток скандал). Въпреки, че Бойко БОРИСОВ редовно прави публични изявления, че министерството ще смачка организираните престъпни групи, неговите реални действия показват обратното.

– Бойко БОРИСОВ повиши или преназначи уволнени служители на Министерството, за които се вярва, че са замесени в престъпни дейности. Примери: Красимир ПЕТРОВ (директор на РДВР-Бургас), Стоян ВЕЛЧЕВ (зам.-началник на СДВР – МВР), Веселин ПАВЛОВ (зам.-началник на НСГП), Венцислав ВЕЛИКОВ (зам.-началник НСБОП), Николай НАЧЕВ (началник на икономическото направление в НСС), Янчо СТАНЧЕВ, Николай ГРИГОРОВ (началник служба „Полиция“ – СДВР), Васил ВАСИЛЕВ (бивш директор на Национална служба „Полиция“).

– Бойко БОРИСОВ успешно дискредитира и отстрани от политическата сцена началника на кабинета на премиера Стоян Ганев. Данните са, че той е предоставил на премиера компрометиращи материали за ГАНЕВ, подадена му от генерал АТАНАСОВ. Желанието му е било да неутрализира ГАНЕВ, който беше близък съветник на премиера с голямо влияние върху неговото мнение. Така генерал БОРИСОВ става най-близкият съветник на премиера и едновременно с това частично неутрализира Васил БОЖКОВ (известен като Черепа), бос на организираната престъпност, един от най-богатите хора в България, за когото има данни, че е свързан с БСП и е конкурент на бизнес групировката СИК и спонсор на ГАНЕВ. Има данни, че в момента БОЖКОВ се крие в Аржентина #1. Бойко БОРИСОВ открито каза в пресата, че няма амбиция за по-висок пост в правителството (прочит: „Като Стоян ГАНЕВ“) и признава единствено премиера като авторитет над себе си. Различни слухове са пуснати в обръщение, за да дискредитират напълно Стоян ГАНЕВ, включително слух, че Стоян ГАНЕВ е уволнен заради завършила с разрив хомосексуална връзка между него и премиера.

– Бойко БОРИСОВ систематично и публично надхвърля своите права и отговорности като главен секретар на МВР, като по този начин дискредитира вътрешния министър Георги ПЕТКАНОВ и установява два…

властови центъра и модел на двойно подчинение в министерството. Той също така редовно атакува съдебната система и прокуратурата, карайки публиката да вярва, че съдебната система (а не МВР) е отговорна за нарастващата криминална активност в страната, като също така подобрява собствения си образ на решителен борец срещу престъпността, чиито инициативи са блокирани от скованата съдебна система.

 

– Бойко БОРИСОВ решително опитва да неутрализира конкурентните престъпни групи (Васил БОЖКОВ Черепа, ВИС-2, „бившите барети“). Данните са, че отдавнашната остра непрязън между боса на ВИС #2 Алексей ПЕТРОВ и Бойко БОРИСОВ (респективно между свързаните с тях Младен МИХАЛЕВ (Маджо) и Румен Николов (Пашата)) прераства в открит конфликт когато Бойко БОРИСОВ е назначен за главен секретар на МВР. Причините: страхът на Бойко БОРИСОВ, че Алексей ПЕТРОВ държи компрометираща информация за него; подкрепата на влиятелни еврейски бизнесмени за Алексей ПЕТРОВ (близка връзка с бившия посланик на Израел Давид КОЕН); силните позиции на Алексей ПЕТРОВ в Главна прокуратура (Никола ФИЛЧЕВ) и във Военна прокуратура, както и в някои служби на МВР (Филко СЛАВОВ), и политически партии. (Надежда МИХАЙЛОВА, бивш външен министър и настоящ лидер на опозиционния Съюз на демократичните сили). Има данни, че Алексей ПЕТРОВ (бивш командос от отряда за специални операции) е имал реални шансове да бъде назначен за шеф на НСБОП. Следва опит за убийство на Алексей ПЕТРОВ, последван от координирана медийна атака срешу структурите свързани с ПЕТРОВ, довела до временната му неутрализация. Паралелния резултат е отклоняване на общественото внимание от развиващия се скандал с подозирано участие на генерал БОРИСОВ в корупционна схема свързана с приватизацията на тютюневия монополит БУЛГАРТАБАК, разкрита когато медиите публикуват запис от среща между Майкъл ЧОРНИ с Георг ЦВЕТАНСКИ, инвестиционен капиталист и съветник по сделката.

 

– Активен пиар, насочен към създаване на силен образ на Бойко БОРИСОВ като успешен правителствен служител, за улесняване на политическата му кариера и неутрализиране на потенциална опозиция от страна на Президента, парламентарните партии и други социални кръгове. Тряба да отбележим много публикации в иначе сериозни и достоверни медии, които непристойно игнорират или изкривяват публично известни факти за генерала и неговите дейности. Въпреки това, има голям брой български интелектуалци и представители на горния сегмент на средната класа, които не вярват на тези медийни кампании. Трябва да се отбележи, че докато над 80% от медийните публикаии са позитивни за генерал БОРИСОВ, около 80% от анонимните постинги в интернет форумите са негативни.

 

– Когато други възможности не са налични, генерал Бойко БОРИСОВ директно оказва натиск над журналисти и собственици на медии. Пример: На 2-ри февруари 2002, известната разследваща радиожурналистка Виза НЕДЯЛКОВА анонсира компрометиращи факти за генерал БОРИСОВ в редовната си седмична рубрика по РАДИО НЕТ. В края на програмата тя обеща да разкрие още компрометиращи данни за действията на генерал БОРИСОВ следващата седмица. След излъчването генерал БОРИСОВ лично е говорил с Андрей РАЙЧЕВ, известен социолог и медиен собственик, съпруг на НЕДЯЛКОВА. Следващата емисия на програмата не разкри никакви допълнителни

 

 

 

факти за генерал БОРИСОВ, както беше обещано преди това. Нещо повече, по-късно НЕДЯЛКОВА беше уволнена от радиото, където беше програмен директор. (б.ред. Вижте тук коментара на Виза Недялкова)

 

– Изграждането на добри персонални контакти с премиера, президента, лидерите на всички големи политически партии и социални групи. Пример: Бойко БОРИСОВ персонално е настоявал пред шефа на Националната служба охрана (НСО) да не се снема персоналната охрана от НСО на Надежда Михайлова, въпреки че тя не е имала право на такава след като нейната партия загуби изборите.

– Изграждане на добри персонални контакти с представителите на чужди държави и оказване на неразрешени услуги. Пример: през м. май 2002 американски представител е посетил генерал БОРИСОВ в неговия кабинет в МВР и е попитал дали българските специални служби могат да подслушват комуникациите на посолството на Иран. Нарушавайки вътрешните правила, генерал БОРИСОВ лично завел американския представител в командния център на СОТИ и открито попитал служителите дали е технически възможно да се подслушват комуникациите на иранското посолство. Достъпът до този център е стриктно ограничен за малък брой оторизирани служители.

– Изграждане на публичен образ на човек, който има доверието и уважението на ключови американски и европейски официални лица от полицията и службите, както и от членове на Дипломатически корпус в България (пример: широко рекламираните благотворителни тенис мачове с чужди дипломати). Това се реализира и чрез многобройни визити и срещи с официални лица (пример: новият директор на ЦРУ MCLAUGHLIN, директора на ФБР, високопоставени германски полицаи и т.н. – вижте статиите в Приложение C), които са широко отразени (понякога тяхното значение е силно преувеличено) от българските медии. Пример – статия в ежедневника СТАНДАРТНЮЗ (б.ред. електронната версия на в. Стандарт) за посещението на Бойко БОРИСОВ в САЩ (17 юни 2004): „Въпреки обичайната дискретност на такива визити във Вашингтон, говореше се, че покрай главния секретар на МВР генерал Бойко БОРИСОВ е имало необичайна активност. БОРИСОВ беше приет от всички зам.-директори и се снима с тях. По-късно към тях се присъедини и действащият директор на ЦРУ Джон MCLAUGHLIN. Много необичайно за ЦРУ е всички тези хора да се събират заедно, разкриха източници на СТАНДАРТНЮЗ. По пътя към вечерята маршрутът на колите е бил леко променен, за да могат гостите да покажат на генерал БОРИСОВ нов магазин, продаващ български вина. Отговаряйки на въпрос на СТАНДАРТНЮЗ: какво да се очаква след такива необичайни прояви, беше ни отговорено: следете внимателно събитията.“

Цветелина БОРИСЛАВОВА

Приятелката и близка бизнес партньорка на генерал БОРИСОВ, Цветелина БОРИСЛАВОВА Карагьозова (известна като „Цеца Секса“) е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща и Борислав КАРАГЬОЗОВ е бил офицер от тайните служби в различни български посолства (САЩ, Индонезия и Румъния) до 1989 г. Майка и Веселина КАРАГЬОЗОВА е родена на 29 юни 1929 г. Преди комунистическия преврат от 1944 г. тя е мажоритарен акционер в CHEMISOL, компания за търговия с химически продукти, базирана в Стара Загора.

 

Цветелина БОРИСЛАВОВА има две дъщери от предишния и брак със Стефан АБАДЖИЕВ, син на високопоставени комунистически функционер и посланик в Румъния Иван АБАДЖИЕВ.

До 18-я си рожден ден Цветелина БОРИСЛАВОВА живее със семейството си основно в чужбина. Завършва средно образование в училището в руското посолство в Румъния. Започва да изучава философия в Румъния, но напуска поради преместването на баща и в България. Дипломира се в Софийския Университет, в специалности английска и испанска филология. След дипломирането си работи в компанията за външна търговия ИНКО, свързана с тайните служби и според някои данни, занимаваща се с промишлен шпионаж. Едновременно с това изучава Международни икономически отношения в УНСС в София. След това е регионален представител за Балканите на международен производител на автоматични системи. След това работи в държавната компания ГЪВКАВИ АВТОМАТИЗИРАНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ СИСТЕМИ (ГАПС). През 1989 г. напуска компанията и започва частен бизнес.

На 23 март 1977 Цветелина БОРИСЛАВОВА е тежко ранена при опит за убийство.

В момента Цветелина БОРИСЛАВОВА е председател на Надзорния съвет и голям акционер в СИБАНК (Стопанска и Инвестиционна Банка, бившата Българо-Руска Инвестиционна банка – БРИБАНК), известна като „банката на КОСТОВ“ при предишното правителство. Цветелина БОРИСЛАВОВА беше назначена за Председател на Надзорния съвет на СИБАНК през октомври 2001, след споразумение постигнато с преговори (с участието на Бойко БОРИСОВ) със Славчо ХРИСТОВ в Гърция по-рано през същата година.

 

Следва: Част II Бизнес партньори и свързани фирми

#1 Информацията за укриването на Васил Божков в Аржентина не може да се потвърди от публични източник.

#2 Алексей Петров е посочен на различни места като бос на ВИС и на СИК.

След публикацията на статията в „Конгрешънал Куотърли“ Бойко Борисов я определи като поръчков материал за злепоставяне на партията му ГЕРБ. Той посочи, че зад нея стоят лидерът на ДСБ Иван Костов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, както и министър Румен Овчаров от БСП.

Вътрешният министър Румен Петков от БСП обаче опроверга написаното в публикацията и каза, че МВР няма да разследва твърденията.

Прокуратурата също заяви, че няма да се самосезира, защото няма ясен източник на информацията.

Президентът Георги Първанов нарече публикацията „антибългарска“ и „обидна“.

ДСБ излезе със становище, в което се настоява прокуратурата, президентът и Комисията по вътрешен ред и сигурност да реагират и да проверят информацията за криминалното минало на Бойко Борисов.

… И сега.

Генерал Атанасов отрече компрометиращата информация за него в доклада. Според него Борисов никога не е бил разработван от НСС. „Нито едно от тези лица не е било на вниманието на контраразузнаването, защото е нямало причина“ – каза той. Според него внушението, че Поли Пантев е бил негов агент е пуснато от покойния Цвятко Цветков. „Аз му чух името като го убиха“ – каза още Атанасов и уточни, че впоследствие официално е било обявено, че Пантев е бил сътрудник на криминална полиция в Софийско градско управление.

Иван Костов каза , че в ДСБ са запознати с доклада. Той потвърди още, че становището на ДСБ, публикувано на сайта на партията преди 5 години още е актуално и призивът към институциите за проверка на данните в доклада важи и сега. Попитан защо след като не са видяли реакция на институциите от ДСБ не са дали доклада на пресата Иван Костов отговори, че в ДСБ има принцип „да даваме на медиите становища и коментари, които са само на ДСБ“.

 

Виза Недялкова  твърдеше, че  Борисов е оказал натиск за спиране на поредицата предавания чрез съпруга и Андрей Райчев. Виза Недялкова категорично отрече, че и е оказван натиск. „Борисов ми се обади лично на мен и ми говореше на „ти“ – спомня си тя. Главният секретар бил недоволен, че Недялкова не го е потърсила, макар че тя на три пъти пробвала да получи коментар от него чрез пресцентъра на МВР. Оказало се, че от пресцентъра не предали нейното запитване на Боросов. Недялкова отрече също, че е била уволнена заради този случай. „Радио НЕТ спря по икономически причини“ – каза тя.

На вниманието на CRIM

Този доклад е част от станалите публични данни за криминалното минало на настоящия български премиер Бойко Борисов и ще бъде предоставен на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент. Другите документи предоставени до момента са следните:

– доклад на посланик Джон Байърли с най-висок гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс, в който се твърди, че ЦРУ е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.

– доклад на посланик Джон Байърли за българската банкова система, в който се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е „гнила ябълка“, замесена в пране на пари от престъпната дейност на Бойко Борисов.

обяснения на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов – Кеца, протоколирани в заседание на Шуменския окръжен съд по делото „Килърите“, в които той твърди, че постът на главен секретар за Борисов е купен от български престъпни босове от СИК и Сретен Йосич.

– доклад на западна разузнавателна служба, разпространен от БГНЕС, в който се твърди, че Бойко Борисов е осъществил контакти през посредници с известен сръбски контрабандист.

…………

Докладът съдържа 200 страници и е изготвен от частна разузнавателна агенция по поръчка на швейцарска финансова институция, проучваща възможна инвестиция в България. След като се запознават с доклада швейцарците се отказват от инвестицията.

В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за „престъпната група“ ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.

В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки: СИК, ВИС, ТИМ, с които обаче не разполагаме.

Авторите на доклада уточняват, че са използвали многобройни източници, някои от които са конфиденциални. Източниците са номерирани от 1 до 83.·Вторият том съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса.

Съдейки по датите на отпечатване, които са различни за различните части, проучването е отнело най-малко 6 месеца: от януари 2005 до юни 2005 г.

БИЗНЕС ПАРНьОРИ

– Павел АЛЕКСИЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД. Има интереси в редица други фирми, вкл. някои структури свързани с ЕЛТЕКС ХОЛДИНГ, контролиран от влиятелния профсъюз ПОДКРЕПА. Някои от фирмите на АЛЕКСИЕВ са в списъка на т. н. „кредитни милионери“. АЛЕКСИЕВ има също така бизнес отношения с ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО #1 и неговия директор Георги ПРОХАСКИ, близък до Иван КОСТОВ.

 

– Владимир ПЕТЕВ, род. 1959 год. във Варна, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Бивш служител в тайните служби (б. ред. ДС). ПЕТЕВ е един от най-близките приятели на Бойко БОРИСОВ. Служили са заедно и съвместно са тренирали карате.

 

– Васил КАЛУГЕРОВ, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. До 1999 год. е съдружник в РОССИЯ.КОМ-ООД.

 

Йордан Здравков ЙОРДАНОВ, управител на БИУМ-99 ЕООД, посредническа компания за интересите на Бойко БОРИСОВ в ИПОН след като е назначен за главен секретар в МВР.

 

Младен ГЕОРГИЕВ, управител на ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Пенсиониран офицер от сектор „Вътрешен тероризъм“ в НСБОП. Пенсиониран от бившия директор на НСБОП генерал Кирил РАДЕВ заради подозрения в контакти с криминални групировки. След кат се пенсионира започва работа в ИПОН и през лятото на 2001 г. е персонално отговорен за охраната на Маргарита, съпругата на премиера Симеон II.

 

Иво КАМЕНОВ, член на Съвета на директорите на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ АД, Бургас. Каратист, завършил Националната спортна академия. Член на ръководството на ХИМИМПОРТ, компания, контролирана от влиятелната криминална групировка ТИМ. ТИМ е организирана във Варна от Иво КАМЕНОВ и негови съдружници. ТИМ започва развитието си с охранителен бизнес и трафик на крадени коли. ТИМ е замесена в редица криминални дейности, включително опит за убийство през 1997 на Иван Чолаков, зам.-кмет на Варна, тогава отговорен за приватизацията в града. През последните години ТИМ се разрастна в национален мащаб, контролирайки големи активи, включително ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА – ЦКБ и телевизионния канал М-САТ. Има данни, че ТИМ е подкрепяна от високопоставени прокурори, вкл. Николай КОЛЕВ (убит през 2003 г.) и сегашният главен прокурор Николай ФИЛЧЕВ. #2

 

– Евстати БОРИСОВ ГЮРОВ, род. 1959 год. в София, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш офицер в отдел Икономически престъпления в НСС в София. Кредитен милионер. Подозиран е във връзки с чеченски криминални групировки.

 

Димо Генчев КРЪСТИНОВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и бивш офицер от службите (б.ред. ПГУ-ДС). Той е близък с Максим ДИМОВ и Чавдар ЧЕРНЕВ.

 

– Максим ДИМОВ – активист на НДСВ (ковчежник на партията) и бизнесмен. Бил е партньор с депутата от НДСВ Мирослав СЕВЛИЕВСКИ в ХЕДЖЪР ИНВЕСТМЪНТ ИНТЕРМЕДИЪРИ и има интереси в много компании за финансови услуги и недвижимости.

 

– Чавдар Антонов ЧЕРНЕВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш директор на столичното управление на МВР през 1990-1991 г. в периода на създаването на първите организирани престъпни групи в София. Сега бизнесмен и ключова фигура в кръга БАНКЯ. Близък съдружник с Максим ДИМОВ и Виктор ВЪЛКОВ. Неговият брат Тихомир ЧЕРНЕВ е бил митнически инспектор на летище София и е преназначен за главен секретар на ГУ „Митници“ през 2002 г.

 

– Румен Гоцов НИКОЛОВ (известен като Пашата), член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД. Той е мюсюлманин, роден на 26.05.1962 год. в с. Миланово, Благоевградско. Бил е служител от спецотряда за борба с тероризма. Сега е един от лидерите на организираната престъпност в България и един от босовете на криминалната групировка СИК. Има интереси в много фирми в България (виж Приложение А). Има данни, че Румен НИКОЛОВ, Бойко БОРИСОВ и Емил РАЙКОВ са организирали мащабно производство на фалшиви цигари Марлборо и Мелник във фабрика в Крайморие в периода 1994-97, покрито от местната полиция.

 

– Живко Делчев ДЕЛЧЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД и ЦЕБРА ООД. Партньор на свързания със СИК Рахмат СУКРА, бивш борец, акционер в Първа източна международна банка известна като „банката на организираната престъпност“. През 1996 г. главни акционери в ПИМБ са ИНТЕРГРУП, СИК, БУХАЛ (контролирана от Рахмат СУКРА) и Омега (контролирана от Румен НИКОЛОВ) През първата половина на 1996 Българската Народна Банка (БНБ) вместо да затвори ПИМБ заради технически фалит я рефинансира с 5,5 млрд лв. (б.ред. от ДСК), като така финансира индиректно организираната престъпност и помага на ПИМБ да оцелее.

 

– Алипи АЛИПИЕВ, управител на ПРАХАЙМ ООД, Червен бряг. Бивш служител на тайните служби (б.ред. ПГУ-ДС). Има данни, че е имал интимна връзка с Цветелина БОРИСЛАВОВА. Поканен от БОРИСЛАВОВА в управлението на СИБАНК, но напуснал през м. септември 2002 г. По негови твърдения напуснал заради натиск от страна на Цветелина БОРИСЛАВОВА да разреши необезпечен кредит на частна фирма (предполагаемо свързана с БОРИСЛАВОВА).

 

– Румен Цанков ЦВЕТКОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. До средата на 90-те свързан с друга могъща криминална групировка – МУЛТИГРУП. МУЛТИГРУП е организирана в късните 80/началото на 90-те с начална цел да изпере парите на комунистическата партия. МУЛТИГРУП беше най-голямата и силна организирана престъпна организация в България (според доклад на Държавния департамент на САЩ), преди убийството на нейния бос, Илия Павлов, през март 2003 г. След това убийство ръководството на МУЛТИГРУП започна да ликвидира многобройните си активи (курорти и хотели, индрустриални компании), част от които бяха придобити или от структури на ТИМ. Има информация, че Бойко БОРИСОВ е бил замесен в убийството на могъщия Илия ПАВЛОВ (присъстващ в списъка на полско списание като един от най-богатите хора в Източна Европа).

– Алексей Илиев ПЕТРОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. Род. м. април 1963 г. Бивш служител от спецотряда за борба с тероризма. Основател на Съюз на бившите барети, Българска национална федерация по карате и НПО Гражданска самозащита. Член на консултативния съвет на Гражданския съюз за стопанска инициатива и надзора на Националния осигурителен институт. Учредител и член на управителните тела на застрахователните дружества АПОЛЛО & БОЛКАН, СПАРТАК и ЛЕВСКИ СПАРТАК. Заедно с Румен НИКОЛОВ е един от шефовете на криминалната групировка СИК и един от най-могъщите престъпници в България.

А. Бойко БОРИСОВ

– ИПОН-1 ООД, регистрирана на 13 септември 1991 год. на адрес София, ул. Раковски 209. Партньорите във фирмата са Методи БОРИСОВ, бащата на Бойко БОРИСОВ, Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ. #3

– ИПОН-2 регистрирана в края на 1992 год. на същия адрес като предишната. Партньор в собствеността е Цветелина БОРИСЛАВОВА. #3

– ИПОН-АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА, регистрирана през м. април 1998 год. на адрес: София, ул.“Гечкенли“ 4. Съдружници и управители – Владимир ПЕТЕВ и Васил КАЛУГЕРОВ. Изпълнителен директор – Младен ГЕОРГИЕВ.

– ИНТЕРБУЛПРЕД, регистрирана в Бургас #1. До лятото на 1996 г. Бойко БОРИСОВ е член на борда на директорите на тази компания, заедно с Румен НИКОЛОВ (Пашата). По-късно неговото място е заето от боса на ТИМ Иво КАМЕНОВ. (б.ред. Тук авторът бърка ИНТЕРБУЛПРЕД, която е регистрирана в София с ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ, регистрирана в Бургас.)

– ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ притежавана от Бойко БОРИСОВ, Румен НИКОЛОВ и Емил РАЙКОВ. От 1994 до 1997 тази фирма е заподозряна в нелегално производство на цигарени продукти (фабриката в Крайморие). На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата във връзка с тези подозрения, но делото е смачкано с помощта на Георги ПЕНЕВ – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко БОРИСОВ. След тези улики и бягството на Емил РАЙКОВ, Бойко БОРИСОВ се оттегля като собственик на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ. През 1998 ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ има необслужван дълг от 1,2 млрд лева. Когато Бойко БОРИСОВ става втория най-високопоставен служител в МВР, той назначава Георги ПЕНЕВ на поста регионален директор на ИПОН, след като го пенсионира с почести от предишния му пост в Бургас. #2

– ДЖИ ЕНД БИ ТРАВЪЛ КЪМПАНИ, регистрирана през есента на 1994 год., свързана със СИК. Съдружници са Бойко БОРИСОВ, СОФИЯ ДЕЛТА и др. През април 1996 год. фирмата е одобрена правителството за купувач на 55 % от акциите на ГРАНД ХОТЕЛ СОФИЯ за 8,5 млн. долара. Впоследствие сделката се проваля, поради неизплащане на първата вноска.

ПРАХАЙМ, регистрирана в Червен бряг през 1996 год. Съдружниците са Бойко БОРИСОВ, Цветелина БОРИСЛАВОВА и ПРАЙМ ИНВЕСТМЪНТ ТРЪСТ (б.ред. един от учредителите и основните акционери на ТСБанк) #4  – тука някъде е връзката с Васко кеца от групата на Килърите

– БИ ЕНД ПИ КОМЕРС, регистрирана през 2001 год. на адрес: София, ул. „Любен Каравелов“ 83, ет. 2. Съсобственици са Бойко БОРИСОВ и Пламен ПЕТРОВ.

 

Б. Цветелина БОРИСЛАВОВА

СИБАНК (предишната БРИБАНК). Банката няма видима връзка (собственост или управление) с организираната престъпност в България. Но, СИБАНК преди е контролирана от Славчо ХРИСТОВ, много близък приятел и съдружник с бившия премиер Иван КОСТОВ. Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ. #5

Управление:

ХРИСТИНА АТАНАСОВА ФИЛИПОВА, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ДИАН ХРИСТОВ СТАНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ВАСИЛ СТЕФАНОВ СИМОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

ДАНАИЛ МИХАЙЛОВ КАМЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

Надзорен съвет:

АНТОН НИКОЛАЕВ АНДОНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА КАРАГЬОЗОВА, ЕГН XXXXXXXXX, председател

ВАЛЕНТИНА РАДКОВА ИВАНОВА, ЕГН XXXXXXXXX, зам. председател

АСЕН ЛЮБЕНОВ НАЙДЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ВЛАДИМИР ТРИФОНОВ ПЕНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

– БЕНТОНИТ (Кърджали) приватизирана през 1998/99 от РМД, финансирано от БРИБАНК, после управлявана от Славчо ХРИСТОВ, считан за посредник на бившия премиер КОСТОВ. В момента приватизационната сделка се разследва.

– ИНТЕРПРАЙМ ТОБАКО – съдружник и управител. Неин партньор в компанията е Румен НИКОЛОВ (чрез Арена-95).

 

– ИПОН-2;

– ТРОЛ (Лихтенщайн) офшорна фирма, БОРИСЛАВОВА е управител на търговското представителство на ТРОЛ в България. Представителството се помещава на адреса на ИПОН;

 

– ЕКОФОНД-РА и БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНА фондации (последната е свързана със Славчо ХРИСТОВ), които контролират 9.87% от акционерния капитал на СИБАНК.

 

Заключения и препоръки

 

Внезапната поява на Бойко Борисов в България като могъщ шеф в правоприлагането, отговарящ за разследване на престъпността и корупцията, заедно с тази на интимната му приятелка като началник на много съмнителна банка, свързвана с корупция и организирана престъпност, при това на фона на твърдения за минали връзки с престъпната група СИК, подсказват необходимост от изключителна предпазливост от страна на правоприлагащите агенции на САЩ, които отговарят за контактите и обмена на информация с България.

 

Може да се твърди с голям процент вероятност, че при падане на настоящето правителство Бойко Борисов ще запази политическата си мощ и дори ще придобие по-силна позиция в следващото управление, докато икономическата му мощ ще се съхрани и дори увеличи.

 

Преди изборите миналата година имаше спекулации, че Бойко Борисов бъде кандидатът на управляващата партия Национално Движение Симеон II (НДСВ) за кмет на София, нещо, което се считаше и за първата му стъпка към премиерския пост. Имаме информация, че Борисов е казал в частен разговор, че премиерът е възрастен човек, който вероятно скоро ще се сблъска със здравословни проблеми и ще се наложи да бъде сменен. Обаче изненадващо, вместо кандидатурата на Генерал Борисов, НДСВ издигна за кмет тази на Министъра на спорта Васил Иванов (с прякор Лучано). Предполагаме, че причината е в съветниците на Борисов, които са му казали да се оттегли заради вероятна загуба на изборите поради негативния образ на партията и слабата подкрепа за НДСВ в София, а те биха имали и съответния отрицателен ефект върху неговия личен обществен образ и бъдещата му политическа кариера.

 

Като вземем предвид този отлично изграден обществен образ и мрежата от връзки в България, истинската заплаха за властта на Борисов може да дойде по-скоро отвън (САЩ и ЕС), а не от България. Например, по време на срещата на високо равнище на министрите на външните работи на ЕС в Румъния през май 2002 г. (б.ред. Авторът греши, срещата през май 2002 г. е в Рейкявик, Исландия), португалският делегат повдигна въпроса за одобряването на българската кандидатура за членство в ЕС предвид назначението на престъпник като Бойко Борисов на висок държавен пост #6. След дискусия, българските представители убедиха останалите делегати, че този въпрос не е бил обществено достояние, поне не преди срещата на високо равнище в Прага.

 

N.B.: Методология и източници на информация

 

Изследвахме множество обществено достъпни източници, които считаме за достоверни. Обаче спецификата на задачата изискваше и ползването на някои неофициални източници, и изтегляне на данни, които не могат да бъдат напълно проверени. Използвахме препратки към други текстове при всяка възможност. Следва подробен списък на нашата методология и източниците на информация за този доклад.

Биографични данни

 

Тази секция се основава предимно на информация от различни източници.

Анализ

Тази секция се основава на информация от множество източници, включително публикации в медиите, интернет форуми, интервюта и т.н. Един много важен източник, който използвахме е документ, който смятаме за поверително лично досие за Борисов и Бориславова, подготвено през 2002 г. във връзка с разследване срещу Борисов от българските служби за сигурност. Използвахме и документи, които ни бяха дадени от поверителни източници.

Заключения и препоръки

Тази кратка секция се основава главно на нашия вътрешен метод на „мозъчната атака“ – техника на намиране на нестандартни решения на проблеми чрез дискусии и размисли по въпроса, както и на документите, които ни бяха предоставени

Отбрани публикации в медиите по въпроса (Том II)

 

Прегледахме база данни с електронни версии на публикации в повече от 150 български и чужди вестници, списания, новинарски агенции, електронни медии и т.н. Тази секция не се състои просто от подробни извадки от пресата, а по-скоро подбор на статии, които смятаме, че имат тясна връзка с въпроса и могат да предоставят ценна информация.

 

Досие на криминалната групировка ИПОН и хронология на поръчковите убийства за периода 2001-2005

 

#1 Съдружието на Павел Алексиев от ИПОН с Георги Прохаски от фондация „Отворено общество“. Георги Прохаски е и председател на управителния съвет на СИБАНК по времето когато там влиза Цветелина Бориславова (в. Капитал). Прохаски сега е шеф на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Преди месец Биволъ разкри, че ЦИР е получил обществена поръчка за близо 500000 лв през май т.г. за доклад за конкурентоспособността на българската икономика. ЦИР изготвя и докладите за СИФ в Давос, като тази година страната се изкачи внезапно от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2012-2013). Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

ДВ бр. 2 Вторник, 7 януари 1992 г.

 

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 280 от 5.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма „Инсайдър“ – ООД, със седалище и адрес на управление София, община „Средец“, ул. Георгица Карастоянова 1, ет. 4, и с предмет на дейност: издателска (без собствен печат), рекламна (без кино и печат), информационна, програмна и импресарска дейност; покупка на стоки или други вещи с цел препродажбата им в първоначален, преработен или обработен вид; покупка на ценни книжа с цел препродажбата им; комисионна, спедиционна, складова и лизингова дейност на търговско представителство и посредничество; валутна търговия (без трансфер на валута); транспортна, хотелиерска и туристическа дейност; сделки с. интелектуална собственост; производство на видео- и звукозаписи, както и свързаните с тях дейности; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажбата им и други дейности, незабранени със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от Владимир Викторов Алексиев със съдружници фондация „Отворено общество“ – София, и ООД „Елтекс и сие“, представлявани съответно от Георги Марев Прохаски и Павел Методиев Алексиев.8935

 

 

 

#2 Тео Интернешънъл

Това е най-добре доказаната престъпна връзка на Бойко Борисов. Фирмата, на която той е съуправител е регистрирана през 1994 г. в съдружие с Цветелина Бориславова, Румен Николов (Пашата), Ангел Бончев, Пламен Петров (бивш бизнес партьор на Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ) и бургаския кредитен милионер Емил Райков. (Приложение) Съдружниците веднага се захващат да произвеждат контрабандни цигари в помещенията на бившето ТКЗС, край бургаското с. Крайморие. Година по-късно,  фабриката е ударена от данъчни и полицаи, но преди това отвътре са били изнесени наличнте количества тютюн и готов продукция. Коментира се, че поради “теч на информация” контрабандистите са били предупредени да прикрият следите. Информация за акцията на държавните институции се появява единствено в “Стандарт”, тъй като е пазена в пълна секретност. Подозрения падат върху тогавашния началник на 1-во РПУ в Бургас – полк. Георги Пенев. Самият Пенев не крие близките си връзки с Бойко Борисов, който дори е бил засичан да го посещава няколко пъти лично в управлението. Въпреки започналото следствено дело, неофициално се знае, че контрабандата продължава още поне 2 години, когато фирмата и машините са продадени на ТИМ и Иво Каменов става собственик и управител, заедно с приятеля на Борисов от Бургас – Недялко Керезиев. По-късно Керезиев стана един от видните активисти на ГЕРБ в морския град.

 

Срещу фирмата започва съдебно преследване и за изтеглени и невърнати милиони на ПЧБ. Делото обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е Главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупеден предварително, че предстои арестът му. С изчезването на Райков, пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в “Тео”.

 

Георги Пенев вече се е издигнал до Началник на РДВР в Бургас, но му е спретнат компромат в Украйна с пиянска история и е заплашен да си подаде рапорт за напускане. Веднага е назначен като шеф на бургаското представителство на “ИПОН”, която охранява продуктопроводите на рафинерията на “ЛукОЙЛ”. На негово място е назначен един от най-верните хора на Валентин Златев – бившият шеф на баретите Красимир Петров. Петров е бил също тясно ангажиран с цигарената афера, тъй като е осигурявал с бивши барети охрана на камионите с цигари от Бургас във вътрешността, или до границата, спомнят си бивши антимафиоти. След падането на правителството на БСП, Петров напуска системата на МВР и преминава на работа като охрана на Валентин Златев в ЛукОЙЛ. Оттам оглавява и най-важната дирекция за петролния олигарх – тази в Бургас, а по-късно е произведен в чин “генерал” с ходатайството на Борисов.

 

Самият Георги Пенев в частни разговори е правил признания, че той не е покривал контранабдата и Бойко Борисов, а само е предал сигналите срещу него на Икономическа полиция в Бургас. Чадъросването е идвало от “много високо място” от София, спомня си Пенев. По това време СИК /към която се числяха Борисов и Пашата/ беше с ранг на проправителствена групировка, създадена от кръга на червените комсомолци “Орион”.

 

По оперативна информация , машините на незаконната фабрика са били фиктивно изнесени от страната с ливанския кораб “Джево 3”, но фактически са били откарани от ТИМ-аджии в Североизточна България, лъдето са продължили да работят доскоро. След това следите им се губят, но се предполага, че може би са изнесени и в момента работят за групировката в Украйна.

От известно време се появиха свидетелски показания, че Емил Райков посещава нелегално страната и дори се е срещал със свои познати. Според свидетелите Райков продължава да подържа близки връзки с Борисов, който му оказвал всякакво съдействие. Дъщерята на Райков, с която той единствено контактува без прекъсване е засичана също на срещи с един от политическите галеници на Борисов – олигархът Чочо Александров, издигнат от Премиера в ранг на “гаулайтер” на ГЕРБ по морето и по-специално в Община Несебър.

Делото за голямата контрабанда край Крайморие така и не е довършено никога, но оперативни работници твърдят, че то е наброявало няколко тома с папки, доказващи престъпната дейност срещу държавата. След назначаването на Борисов за Главен секретар разработката отива в глуха линия и следите на документите са неясни. До идването на ГЕРБ на власт се знаеше, че копие от преписката се пази и в архива на НАП, но в момента и тя е изчезнала.

От списъка с кредитните милионери:

БАНКА: ПЧБ

Посл. плащане: 5/15/97

ЕКПОУ: 812124316

Вид на дружеството: АД

Име на дружеството: ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ

PRINCIPAL: 1000078

INTEREST: 273226

COLLATERAL: 33924

TYPE_COLL: СМЦ

 

#3 ИПОН-1 и ИПОН-2

 

ДВ бр. 84 Петък, 11 октомври 1991 г.

 

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 260 от 13.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма „Ипон – 1“ – ООД, със седалище и адрес на управление на дейността София, община „Средец“, ул. Раковски 209, със съдружници Бойко Методиев Борисов, Методи Борисов Георгиев, Живко Делчев Делчев и Павел Методиев Алексиев и с предмет на дейност: изкупуване и преработка на селскостопанска и животинска продукция; откриване на магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, кафе-аперитиви, ресторанти, хотели, къмпинги, на цехове за производство на месни продукти и стоки за бита; покупко-продажба на недвижими имоти и транспортни услуги; осъществяване на внос-износ на всички стоки и изделия, незабранени със закон; откриване на представителства в страната и в чужбина; съвместно участие с местни физически и юридически лица, както и чуждестранни за съвместна дейност; обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица; всякакви видове спортни и възстановителни дейности и инвестиции, свързани с тях, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се управлява и представлява от управителя съдружник Бойко Методиев Борисов.7729

 

ДВ бр. 99 Вторник, 8 декември 1992 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 4843, т. 92, р. 1, стр. 174, по ф.д. № 24823/92 на 4 състав дружество с ограничена отговорност с фирма „Ипон – 2“ – ООД, със седалище и адрес на управление София, община „Средец“, ул. Раковски 209, и с предмет на дейност: производство, продажба и монтаж на охранителни съоръжения, покупко-продажба, внос, износ на електронна техника, покупко-продажба на недвижими имоти, откриване кантори за административно-правно обслужване, внос-износ на текстил, обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица, откриване представителства в страната и в чужбина, обслужване на чуждестранни дружества, транспортни услуги, както и всякаква друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е със съдружници Бойко Методиев Борисов и Цветелина Бориславова Карагьозова, с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от двамата съдружници.14252

 

#4 “Прайхим” и “Праймхим”  – цитирана като “Прахайм” в доклада

Допусната е грешка, фирмата се казва „Праймхим“ е регистрирана 1995 г. в София, т.е. преди „Прайхим“ в Червен бряг от 1997 г. Софийската фирма на Бориславова няма общо с тази на Борисов и двамата не са били съдружници в обща фирма с такова име. Към настоящия момент и двете фирми са прекратени – едната 2007, а другата 2008 г. Вижте още разследването на Биволъ: “Бойко Борисов – от Червен бряг до Ирак” .

 

#5 За СИ Банк и най-богатата жена у нас

В доклада подробно се разказва как през 2001 г. “Цеца секса” изведнъж се оказва съдружник, а по късно и собственик на най-печелившата банка по онова време в страната, а именно СИ Банк на приближения на Костов Славчо Христов. Самото придобиване на банката от ресторантьора Христов и последващото й прехвърляне на приятелката на Гл. секретар на МВР на новата власт изглеждат, меко казано, необясними. Тези сделки за стотици милиони долари извършвани от лица с видима невъзможност да придобият подобни суми по легален начин, са обяснени не случайно с извода: “Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ.” Интересно е последващото продаване на дяловете на Бориславова в СИ Банк за няколко стотин милиона лева и закупуването и на половината от акциите на БАКБ едва за около 100 000 евро. Същият дял само година и половина по-рано е струвал 216 млн. евро и за толкова е бил купен. Какво се случва, за да бъдат принудени ирландските собственици да “харижат” буквално капиталите си на Бориславова на 2000 пъти по ниска цена? Може би това, което е накарало и навремето Славчо Христов да стори същото. Начинът на завладяване по непрозрачен начин на две банки от “банкерката” приятелка на Борисов в началото на неговите най-важни държавни политически постове е емблематичен. Стои открит и въпросът как въпросните сделки са били одобрени от държавния банков регулатор БНБ, която иначе проявява специална заинтересованост за публикациите на Биволъ по фискални и банкови въпроси. Медиите също мълчат /разбираемо/. Юрген Рот има интересна публикация, която се основава на преки показания на източник от БНБ. Тя може да се прочете и в цитат от книгата: “Сянката на Борисов” в е-vestnik: http://siankata-borisov.com/34/boyko-i-tsvetelina-naistina-li-sa-razdeleni/ След като беше сплашен от БНБ обаче Рот премахна публикацията си в сайта, а БНБ се декларира, като основен медиен пазач и монитор за всякакви нежелани публикации относно неудобни и сенчести  банкови тайни у нас.

#6 За срещата в Рейкявик

Тази информация беше категорично опровергана от бившия външен министър Соломон Паси. Според него не е имало такъв разговор с тогавашния външен министър на Португалия António Martins da Cruz. Паси уточни, че не е имал достъп до закритите заседания на министрите на страните членки на НАТО.

Извод

Обвързаността в общи юридически субекти и организации на Борисов и лицата от най-близкото му обкръжение с почти всички тъмни знакови имена и фигури на сенчестия и криминален български преход е добре изведена и развита в доклада. Тази информация се потвърждава от съвсем различни източници, както и от грамите на американското посолство в София. Налага се изводът, че Борисов е бил внимателно създаван и отглеждан, като в него са концентрирани разнородни интереси, обединени около общата цел – да бъде запазено и максимално продължено статуквото на източване на националните капитали и ресурси и окончателното завършване на процеса на мащабната трансформация на обществената собственост в ръцете на олигархичните групировки на неокомунистическата каста. Ако наистина е вярно, че на международни форуми (пример срещата в Рейкявик май 2002 г.) официални български дипломатически представители са лобирали да не бъде обсъждано въобще криминалното досие на Главния секретар на МВР, това е индикация за подчертаните грижи на държавно ниво този политически експеримент да успее. Последващите действия, политическа кариера и начин на управление на сегашния премиер, напълно ни убеждават в това.

На вниманието на CRIM

Този доклад е част от станалите публични данни за криминалното минало на настоящия български премиер Бойко Борисов и ще бъде предоставен на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент. Другите документи предоставени до момента са следните:

– доклад на посланик Джон Байърли с най-висок гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс, в който се твърди, че ЦРУ е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.

– доклад на посланик Джон Байърли за българската банкова система, в който се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е „гнила ябълка“, замесена в пране на пари от престъпната дейност на Бойко Борисов.

– обяснения на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов – Кеца, протоколирани в заседание на Шуменския окръжен съд по делото „Килърите“, в които той твърди, че постът на главен секретар за Борисов е купен от български престъпни босове от СИК и Сретен Йосич.

– доклад на западна разузнавателна служба, разпространен от БГНЕС, в който се твърди, че Бойко Борисов е осъществил контакти през посредници с известен сръбски контрабандист.

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

Бизнес партньори

– Павел АЛЕКСИЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД. Има интереси в редица други фирми, вкл. някои структури свързани с ЕЛТЕКС ХОЛДИНГ, контролиран от влиятелния профсъюз ПОДКРЕПА. Някои от фирмите на АЛЕКСИЕВ са в списъка на т. н. „кредитни милионери“. АЛЕКСИЕВ има също така бизнес отношения с ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО #1 и неговия директор Георги ПРОХАСКИ, близък до Иван КОСТОВ.

– Владимир ПЕТЕВ, род. 1959 год. във Варна, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Бивш служител в тайните служби (б. ред. ДС). ПЕТЕВ е един от най-близките приятели на Бойко БОРИСОВ. Служили са заедно и съвместно са тренирали карате.

– Васил КАЛУГЕРОВ, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. До 1999 год. е съдружник в РОССИЯ.КОМ-ООД.

– Йордан Здравков ЙОРДАНОВ, управител на БИУМ-99 ЕООД, посредническа компания за интересите на Бойко БОРИСОВ в ИПОН след като е назначен за главен секретар в МВР.

– Младен ГЕОРГИЕВ, управител на ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Пенсиониран офицер от сектор „Вътрешен тероризъм“ в НСБОП. Пенсиониран от бившия директор на НСБОП генерал Кирил РАДЕВ заради подозрения в контакти с криминални групировки. След кат се пенсионира започва работа в ИПОН и през лятото на 2001 г. е персонално отговорен за охраната на Маргарита, съпругата на премиера Симеон II.

– Иво КАМЕНОВ, член на Съвета на директорите на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ АД, Бургас. Каратист, завършил Националната спортна академия. Член на ръководството на ХИМИМПОРТ, компания, контролирана от влиятелната криминална групировка ТИМ. ТИМ е организирана във Варна от Иво КАМЕНОВ и негови съдружници. ТИМ започва развитието си с охранителен бизнес и трафик на крадени коли. ТИМ е замесена в редица криминални дейности, включително опит за убийство през 1997 на Иван Чолаков, зам.-кмет на Варна, тогава отговорен за приватизацията в града. През последните години ТИМ се разрастна в национален мащаб, контролирайки големи активи, включително ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА – ЦКБ и телевизионния канал М-САТ. Има данни, че ТИМ е подкрепяна от високопоставени прокурори, вкл. Николай КОЛЕВ (убит през 2003 г.) и сегашният главен прокурор Николай ФИЛЧЕВ. #2

– Евстати БОРИСОВ ГЮРОВ, род. 1959 год. в София, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш офицер в отдел Икономически престъпления в НСС в София. Кредитен милионер. Подозиран е във връзки с чеченски криминални групировки.

– Димо Генчев КРЪСТИНОВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и бивш офицер от службите (б.ред. ПГУ-ДС). Той е близък с Максим ДИМОВ и Чавдар ЧЕРНЕВ.

Страница 12 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb13-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

– Максим ДИМОВ – активист на НДСВ (ковчежник на партията) и бизнесмен. Бил е партньор с депутата от НДСВ Мирослав СЕВЛИЕВСКИ в ХЕДЖЪР ИНВЕСТМЪНТ ИНТЕРМЕДИЪРИ и има интереси в много компании за финансови услуги и недвижимости.

– Чавдар Антонов ЧЕРНЕВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш директор на столичното управление на МВР през 1990-1991 г. в периода на създаването на първите организирани престъпни групи в София. Сега бизнесмен и ключова фигура в кръга БАНКЯ. Близък съдружник с Максим ДИМОВ и Виктор ВЪЛКОВ. Неговият брат Тихомир ЧЕРНЕВ е бил митнически инспектор на летище София и е преназначен за главен секретар на ГУ „Митници“ през 2002 г.

– Румен Гоцов НИКОЛОВ (известен като Пашата), член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД. Той е мюсюлманин, роден на 26.05.1962 год. в с. Миланово, Благоевградско. Бил е служител от спецотряда за борба с тероризма. Сега е един от лидерите на организираната престъпност в България и един от босовете на криминалната групировка СИК. Има интереси в много фирми в България (виж Приложение А). Има данни, че Румен НИКОЛОВ, Бойко БОРИСОВ и Емил РАЙКОВ са организирали мащабно производство на фалшиви цигари Марлборо и Мелник във фабрика в Крайморие в периода 1994-97, покрито от местната полиция.

– Живко Делчев ДЕЛЧЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД и ЦЕБРА ООД. Партньор на свързания със СИК Рахмат СУКРА, бивш борец, акционер в Първа източна международна банка известна като „банката на организираната престъпност“. През 1996 г. главни акционери в ПИМБ са ИНТЕРГРУП, СИК, БУХАЛ (контролирана от Рахмат СУКРА) и Омега (контролирана от Румен НИКОЛОВ) През първата половина на 1996 Българската Народна Банка (БНБ) вместо да затвори ПИМБ заради технически фалит я рефинансира с 5,5 млрд лв. (б.ред. от ДСК), като така финансира индиректно организираната престъпност и помага на ПИМБ да оцелее.

– Алипи АЛИПИЕВ, управител на ПРАХАЙМ ООД, Червен бряг. Бивш служител на тайните служби (б.ред. ПГУ-ДС). Има данни, че е имал интимна връзка с Цветелина БОРИСЛАВОВА. Поканен от БОРИСЛАВОВА в управлението на СИБАНК, но напуснал през м. септември 2002 г. По негови твърдения напуснал заради натиск от страна на Цветелина БОРИСЛАВОВА да разреши необезпечен кредит на частна фирма (предполагаемо свързана с БОРИСЛАВОВА).

– Румен Цанков ЦВЕТКОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. До средата на 90-те свързан с друга могъща криминална групировка – МУЛТИГРУП. МУЛТИГРУП е организирана в късните 80/началото на 90-те с начална цел да изпере парите на комунистическата партия. МУЛТИГРУП беше най-голямата и силна организирана престъпна организация в България (според доклад на Държавния департамент на САЩ), преди убийството на нейния бос, Илия Павлов, през март 2003 г. След това убийство ръководството на МУЛТИГРУП започна да ликвидира многобройните си активи (курорти и хотели, индрустриални компании), част от които бяха придобити или от структури на ТИМ. Има спекулации, че Бойко БОРИСОВ

Страница 13 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb14-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

е бил замесен в убийството на могъщия Илия ПАВЛОВ (присъстващ в списъка на полско списание като един от най-богатите хора в Източна Европа).

– Алексей Илиев ПЕТРОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. Род. м. април 1963 г. Бивш служител от спецотряда за борба с тероризма. Основател на Съюз на бившите барети, Българска национална федерация по карате и НПО Гражданска самозащита. Член на консултативния съвет на Гражданския съюз за стопанска инициатива и надзора на Националния осигурителен институт. Учредител и член на управителните тела на застрахователните дружества АПОЛЛО & БОЛКАН, СПАРТАК и ЛЕВСКИ СПАРТАК. Заедно с Румен НИКОЛОВ е един от шефовете на криминалната групировка СИК и един от най-могъщите престъпници в България.

Свързани фирми

А. Бойко БОРИСОВ

– ИПОН-1 ООД, регистрирана на 13 септември 1991 год. на адрес София, ул. Раковски 209. Партньорите във фирмата са Методи БОРИСОВ, бащата на Бойко БОРИСОВ, Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ. #3

– ИПОН-2 регистрирана в края на 1992 год. на същия адрес като предишната. Партньор в собствеността е Цветелина БОРИСЛАВОВА. #3

– ИПОН-АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА, регистрирана през м. април 1998 год. на адрес: София, ул.“Гечкенли“ 4. Съдружници и управители – Владимир ПЕТЕВ и Васил КАЛУГЕРОВ. Изпълнителен директор – Младен ГЕОРГИЕВ.

– ИНТЕРБУЛПРЕД, регистрирана в Бургас #1. До лятото на 1996 г. Бойко БОРИСОВ е член на борда на директорите на тази компания, заедно с Румен НИКОЛОВ (Пашата). По-късно неговото място е заето от боса на ТИМ Иво КАМЕНОВ. (б.ред. Тук авторът бърка ИНТЕРБУЛПРЕД, която е регистрирана в София с ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ, регистрирана в Бургас.)

– ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ притежавана от Бойко БОРИСОВ, Румен НИКОЛОВ и Емил РАЙКОВ. От 1994 до 1997 тази фирма е заподозряна в нелегално производство на цигарени продукти (фабриката в Крайморие). На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата във връзка с тези подозрения, но делото е смачкано с помощта на Георги ПЕНЕВ – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко БОРИСОВ. След тези улики и бягството на Емил РАЙКОВ, Бойко БОРИСОВ се оттегля като собственик на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ. През 1998 ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ има необслужван дълг от 1,2 млрд лева. Когато Бойко БОРИСОВ става втория най-високопоставен служител в МВР, той назначава Георги ПЕНЕВ на поста регионален директор на ИПОН, след като го пенсионира с почести от предишния му пост в Бургас. #2

– ДЖИ ЕНД БИ ТРАВЪЛ КЪМПАНИ, регистрирана през есента на 1994 год., свързана със СИК. Съдружници са Бойко БОРИСОВ, СОФИЯ ДЕЛТА и др. През април 1996 год. фирмата е одобрена

Страница 14 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb-15-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

правителството за купувач на 55 % от акциите на ГРАНД ХОТЕЛ СОФИЯ за 8,5 млн. долара. Впоследствие сделката се проваля, поради неизплащане на първата вноска.

– ПРАХАЙМ, регистрирана в Червен бряг през 1996 год. Съдружниците са Бойко БОРИСОВ, Цветелина БОРИСЛАВОВА и ПРАЙМ ИНВЕСТМЪНТ ТРЪСТ (б.ред. един от учредителите и основните акционери на ТСБанк) #4

– БИ ЕНД ПИ КОМЕРС, регистрирана през 2001 год. на адрес: София, ул. „Любен Каравелов“ 83, ет. 2. Съсобственици са Бойко БОРИСОВ и Пламен ПЕТРОВ.

Б. Цветелина БОРИСЛАВОВА

СИБАНК (предишната БРИБАНК). Банката няма видима връзка (собственост или управление) с организираната престъпност в България. Но, СИБАНК преди е контролирана от Славчо ХРИСТОВ, много близък приятел и съдружник с бившия премиер Иван КОСТОВ. Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ. #5

Управление:

ХРИСТИНА АТАНАСОВА ФИЛИПОВА, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ДИАН ХРИСТОВ СТАНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ВАСИЛ СТЕФАНОВ СИМОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

ДАНАИЛ МИХАЙЛОВ КАМЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

Надзорен съвет:

АНТОН НИКОЛАЕВ АНДОНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА КАРАГЬОЗОВА, ЕГН XXXXXXXXX, председател

ВАЛЕНТИНА РАДКОВА ИВАНОВА, ЕГН XXXXXXXXX, зам. председател

АСЕН ЛЮБЕНОВ НАЙДЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ВЛАДИМИР ТРИФОНОВ ПЕНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

– БЕНТОНИТ (Кърджали) приватизирана през 1998/99 от РМД, финансирано от БРИБАНК, после управлявана от Славчо ХРИСТОВ, считан за посредник на бившия премиер КОСТОВ. В момента приватизационната сделка се разследва.

– ИНТЕРПРАЙМ ТОБАКО – съдружник и управител. Неин партньор в компанията е Румен НИКОЛОВ (чрез Арена-95).

Страница 14 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb16-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

– ИПОН-2;

– ТРОЛ (Лихтенщайн) офшорна фирма, БОРИСЛАВОВА е управител на търговското представителство на ТРОЛ в България. Представителството се помещава на адреса на ИПОН;

– ЕКОФОНД-РА и БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНА фондации (последната е свързана със Славчо ХРИСТОВ), които контролират 9.87% от акционерния капитал на СИБАНК.

Заключения и препоръки

Внезапната поява на Бойко Борисов в България като могъщ шеф в правоприлагането, отговарящ за разследване на престъпността и корупцията, заедно с тази на интимната му приятелка като началник на много съмнителна банка, свързвана с корупция и организирана престъпност, при това на фона на твърдения за минали връзки с престъпната група СИК, подсказват необходимост от изключителна предпазливост от страна на правоприлагащите агенции на САЩ, които отговарят за контактите и обмена на информация с България.

Може да се твърди с голям процент вероятност, че при падане на настоящето правителство Бойко Борисов ще запази политическата си мощ и дори ще придобие по-силна позиция в следващото управление, докато икономическата му мощ ще се съхрани и дори увеличи.

Преди изборите миналата година имаше спекулации, че Бойко Борисов бъде кандидатът на управляващата партия Национално Движение Симеон II (НДСВ) за кмет на София, нещо, което се считаше и за първата му стъпка към премиерския пост. Имаме информация, че Борисов е казал в частен разговор, че премиерът е възрастен човек, който вероятно скоро ще се сблъска със здравословни проблеми и ще се наложи да бъде сменен. Обаче изненадващо, вместо кандидатурата на Генерал Борисов, НДСВ издигна за кмет тази на Министъра на спорта Васил Иванов (с прякор Лучано). Предполагаме, че причината е в съветниците на Борисов, които са му казали да се оттегли заради вероятна загуба на изборите поради негативния образ на партията и слабата подкрепа за НДСВ в София, а те биха имали и съответния отрицателен ефект върху неговия личен обществен образ и бъдещата му политическа кариера.

Като вземем предвид този отлично изграден обществен образ и мрежата от връзки в България, истинската заплаха за властта на Борисов може да дойде по-скоро отвън (САЩ и ЕС), а не от България. Например, по време на срещата на високо равнище на министрите на външните работи на ЕС в Румъния през май 2002 г. (б.ред. Авторът греши, срещата през май 2002 г. е в Рейкявик, Исландия), португалският делегат повдигна въпроса за одобряването на българската кандидатура за членство в ЕС предвид назначението на престъпник като Бойко Борисов на висок държавен пост #6. След дискусия, българските представители убедиха останалите делегати, че този въпрос не е бил обществено достояние, поне не преди срещата на високо равнище в Прага.

N.B.: Методология и източници на информация

Изследвахме множество обществено достъпни източници, които считаме за достоверни. Обаче спецификата на задачата изискваше и ползването на някои неофициални източници, и изтегляне на данни, които не могат да бъдат напълно проверени. Използвахме препратки към други текстове при всяка възможност. Следва подробен списък на нашата методология и източниците на информация за този доклад.

Страница 16 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb17-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

Биографични данни

Тази секция се основава предимно на информация от различни източници.

Анализ

Тази секция се основава на информация от множество източници, включително публикации в медиите, интернет форуми, интервюта и т.н. Един много важен източник, който използвахме е документ, който смятаме за поверително лично досие за Борисов и Бориславова, подготвено през 2002 г. във връзка с разследване срещу Борисов от българските служби за сигурност. Използвахме и документи, които ни бяха дадени от поверителни източници.

Заключения и препоръки

Тази кратка секция се основава главно на нашия вътрешен метод на „мозъчната атака“ – техника на намиране на нестандартни решения на проблеми чрез дискусии и размисли по въпроса, както и на документите, които ни бяха предоставени

Отбрани публикации в медиите по въпроса (Том II)

Прегледахме база данни с електронни версии на публикации в повече от 150 български и чужди вестници, списания, новинарски агенции, електронни медии и т.н. Тази секция не се състои просто от подробни извадки от пресата, а по-скоро подбор на статии, които смятаме, че имат тясна връзка с въпроса и могат да предоставят ценна информация.

Страница 17 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

============================================

Следва: Част III Досие на криминалната групировка ИПОН и хронология на поръчковите убийства за периода 2001-2005

Предишна Част I


 

#1 Съдружието на Павел Алексиев от ИПОН с Георги Прохаски от фондация „Отворено общество“. Георги Прохаски е и председател на управителния съвет на СИБАНК по времето когато там влиза Цветелина Бориславова (в. Капитал). Прохаски сега е шеф на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Преди месец Биволъ разкри, че ЦИР е получил обществена поръчка за близо 500000 лв през май т.г. за доклад за конкурентоспособността на българската икономика. ЦИР изготвя и докладите за СИФ в Давос, като тази година страната се изкачи внезапно от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2012-2013). Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

ДВ бр. 2 Вторник, 7 януари 1992 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 280 от 5.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма „Инсайдър“ – ООД, със седалище и адрес на управление София, община „Средец“, ул. Георгица Карастоянова 1, ет. 4, и с предмет на дейност: издателска (без собствен печат), рекламна (без кино и печат), информационна, програмна и импресарска дейност; покупка на стоки или други вещи с цел препродажбата им в първоначален, преработен или обработен вид; покупка на ценни книжа с цел препродажбата им; комисионна, спедиционна, складова и лизингова дейност на търговско представителство и посредничество; валутна търговия (без трансфер на валута); транспортна, хотелиерска и туристическа дейност; сделки с. интелектуална собственост; производство на видео- и звукозаписи, както и свързаните с тях дейности; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажбата им и други дейности, незабранени със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от Владимир Викторов Алексиев със съдружници фондация „Отворено общество“ – София, и ООД „Елтекс и сие“, представлявани съответно от Георги Марев Прохаски и Павел Методиев Алексиев.8935

 

#2 Тео Интернешънъл

Това е най-добре доказаната престъпна връзка на Бойко Борисов. Фирмата, на която той е съуправител е регистрирана през 1994 г. в съдружие с Цветелина Бориславова, Румен Николов (Пашата), Ангел Бончев, Пламен Петров (бивш бизнес партьор на Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ) и бургаския кредитен милионер Емил Райков. (Приложение) Съдружниците веднага се захващат да произвеждат контрабандни цигари в помещенията на бившето ТКЗС, край бургаското с. Крайморие. Година по-късно,  фабриката е ударена от данъчни и полицаи, но преди това отвътре са били изнесени наличнте количества тютюн и готов продукция. Коментира се, че поради “теч на информация” контрабандистите са били предупредени да прикрият следите. Информация за акцията на държавните институции се появява единствено в “Стандарт”, тъй като е пазена в пълна секретност. Подозрения падат върху тогавашния началник на 1-во РПУ в Бургас – полк. Георги Пенев. Самият Пенев не крие близките си връзки с Бойко Борисов, който дори е бил засичан да го посещава няколко пъти лично в управлението. Въпреки започналото следствено дело, неофициално се знае, че контрабандата продължава още поне 2 години, когато фирмата и машините са продадени на ТИМ и Иво Каменов става собственик и управител, заедно с приятеля на Борисов от Бургас – Недялко Керезиев. По-късно Керезиев стана един от видните активисти на ГЕРБ в морския град.

Срещу фирмата започва съдебно преследване и за изтеглени и невърнати милиони на ПЧБ. Делото обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е Главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупеден предварително, че предстои арестът му. С изчезването на Райков, пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в “Тео”.

Георги Пенев вече се е издигнал до Началник на РДВР в Бургас, но му е спретнат компромат в Украйна с пиянска история и е заплашен да си подаде рапорт за напускане. Веднага е назначен като шеф на бургаското представителство на “ИПОН”, която охранява продуктопроводите на рафинерията на “ЛукОЙЛ”. На негово място е назначен един от най-верните хора на Валентин Златев – бившият шеф на баретите Красимир Петров. Петров е бил също тясно ангажиран с цигарената афера, тъй като е осигурявал с бивши барети охрана на камионите с цигари от Бургас във вътрешността, или до границата, спомнят си бивши антимафиоти. След падането на правителството на БСП, Петров напуска системата на МВР и преминава на работа като охрана на Валентин Златев в ЛукОЙЛ. Оттам оглавява и най-важната дирекция за петролния олигарх – тази в Бургас, а по-късно е произведен в чин “генерал” с ходатайството на Борисов.

Самият Георги Пенев в частни разговори е правил признания, че той не е покривал контранабдата и Бойко Борисов, а само е предал сигналите срещу него на Икономическа полиция в Бургас. Чадъросването е идвало от “много високо място” от София, спомня си Пенев. По това време СИК /към която се числяха Борисов и Пашата/ беше с ранг на проправителствена групировка, създадена от кръга на червените комсомолци “Орион”.

По оперативна информация на Биволъ, машините на незаконната фабрика са били фиктивно изнесени от страната с ливанския кораб “Джево 3”, но фактически са били откарани от ТИМ-аджии в Североизточна България, лъдето са продължили да работят доскоро. След това следите им се губят, но се предполага, че може би са изнесени и в момента работят за групировката в Украйна.

От известно време се появиха свидетелски показания, че Емил Райков посещава нелегално страната и дори се е срещал със свои познати. Според свидетелите Райков продължава да подържа близки връзки с Борисов, който му оказвал всякакво съдействие. Дъщерята на Райков, с която той единствено контактува без прекъсване е засичана също на срещи с един от политическите галеници на Борисов – олигархът Чочо Александров, издигнат от Премиера в ранг на “гаулайтер” на ГЕРБ по морето и по-специално в Община Несебър.

Делото за голямата контрабанда край Крайморие така и не е довършено никога, но оперативни работници твърдят, че то е наброявало няколко тома с папки, доказващи престъпната дейност срещу държавата. След назначаването на Борисов за Главен секретар разработката отива в глуха линия и следите на документите са неясни. До идването на ГЕРБ на власт се знаеше, че копие от преписката се пази и в архива на НАП, но в момента и тя е изчезнала.

От списъка с кредитните милионери:

БАНКА: ПЧБ
Посл. плащане: 5/15/97
ЕКПОУ: 812124316
Вид на дружеството: АД
Име на дружеството: ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ
PRINCIPAL: 1000078
INTEREST: 273226
COLLATERAL: 33924
TYPE_COLL: СМЦ

#3 ИПОН-1 и ИПОН-2

ДВ бр. 84 Петък, 11 октомври 1991 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 260 от 13.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма „Ипон – 1“ – ООД, със седалище и адрес на управление на дейността София, община „Средец“, ул. Раковски 209, със съдружници Бойко Методиев Борисов, Методи Борисов Георгиев, Живко Делчев Делчев и Павел Методиев Алексиев и с предмет на дейност: изкупуване и преработка на селскостопанска и животинска продукция; откриване на магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, кафе-аперитиви, ресторанти, хотели, къмпинги, на цехове за производство на месни продукти и стоки за бита; покупко-продажба на недвижими имоти и транспортни услуги; осъществяване на внос-износ на всички стоки и изделия, незабранени със закон; откриване на представителства в страната и в чужбина; съвместно участие с местни физически и юридически лица, както и чуждестранни за съвместна дейност; обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица; всякакви видове спортни и възстановителни дейности и инвестиции, свързани с тях, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се управлява и представлява от управителя съдружник Бойко Методиев Борисов.7729

ДВ бр. 99 Вторник, 8 декември 1992 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 4843, т. 92, р. 1, стр. 174, по ф.д. № 24823/92 на 4 състав дружество с ограничена отговорност с фирма „Ипон – 2“ – ООД, със седалище и адрес на управление София, община „Средец“, ул. Раковски 209, и с предмет на дейност: производство, продажба и монтаж на охранителни съоръжения, покупко-продажба, внос, износ на електронна техника, покупко-продажба на недвижими имоти, откриване кантори за административно-правно обслужване, внос-износ на текстил, обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица, откриване представителства в страната и в чужбина, обслужване на чуждестранни дружества, транспортни услуги, както и всякаква друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е със съдружници Бойко Методиев Борисов и Цветелина Бориславова Карагьозова, с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от двамата съдружници.14252

 

#4 “Прайхим” и “Праймхим”  – цитирана като “Прахайм” в доклада

Допусната е грешка, фирмата се казва „Праймхим“ е регистрирана 1995 г. в София, т.е. преди „Прайхим“ в Червен бряг от 1997 г. Софийската фирма на Бориславова няма общо с тази на Борисов и двамата не са били съдружници в обща фирма с такова име. Към настоящия момент и двете фирми са прекратени – едната 2007, а другата 2008 г. Вижте още разследването на Биволъ: “Бойко Борисов – от Червен бряг до Ирак” .

#5 За СИ Банк и най-богатата жена у нас

В доклада подробно се разказва как през 2001 г. “Цеца секса” изведнъж се оказва съдружник, а по късно и собственик на най-печелившата банка по онова време в страната, а именно СИ Банк на приближения на Костов Славчо Христов. Самото придобиване на банката от ресторантьора Христов и последващото й прехвърляне на приятелката на Гл. секретар на МВР на новата власт изглеждат, меко казано, необясними. Тези сделки за стотици милиони долари извършвани от лица с видима невъзможност да придобият подобни суми по легален начин, са обяснени не случайно с извода: “Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ.” Интересно е последващото продаване на дяловете на Бориславова в СИ Банк за няколко стотин милиона лева и закупуването и на половината от акциите на БАКБ едва за около 100 000 евро. Същият дял само година и половина по-рано е струвал 216 млн. евро и за толкова е бил купен. Какво се случва, за да бъдат принудени ирландските собственици да “харижат” буквално капиталите си на Бориславова на 2000 пъти по ниска цена? Може би това, което е накарало и навремето Славчо Христов да стори същото. Начинът на завладяване по непрозрачен начин на две банки от “банкерката” приятелка на Борисов в началото на неговите най-важни държавни политически постове е емблематичен. Стои открит и въпросът как въпросните сделки са били одобрени от държавния банков регулатор БНБ, която иначе проявява специална заинтересованост за публикациите на Биволъ по фискални и банкови въпроси. Медиите също мълчат /разбираемо/. Юрген Рот има интересна публикация, която се основава на преки показания на източник от БНБ. Тя може да се прочете и в цитат от книгата: “Сянката на Борисов” в е-vestnik: http://siankata-borisov.com/34/boyko-i-tsvetelina-naistina-li-sa-razdeleni/ След като беше сплашен от БНБ обаче Рот премахна публикацията си в сайта, а БНБ се декларира, като основен медиен пазач и монитор за всякакви нежелани публикации относно неудобни и сенчести  банкови тайни у нас.

#6 За срещата в Рейкявик

Тази информация беше категорично опровергана от бившия външен министър Соломон Паси. Според него не е имало такъв разговор с тогавашния външен министър на Португалия António Martins da Cruz. Паси уточни, че не е имал достъп до закритите заседания на министрите на страните членки на НАТО.

Извод

Обвързаността в общи юридически субекти и организации на Борисов и лицата от най-близкото му обкръжение с почти всички тъмни знакови имена и фигури на сенчестия и криминален български преход е добре изведена и развита в доклада. Тази информация се потвърждава от съвсем различни източници, както и от грамите на американското посолство в София. Налага се изводът, че Борисов е бил внимателно създаван и отглеждан, като в него са концентрирани разнородни интереси, обединени около общата цел – да бъде запазено и максимално продължено статуквото на източване на националните капитали и ресурси и окончателното завършване на процеса на мащабната трансформация на обществената собственост в ръцете на олигархичните групировки на неокомунистическата каста. Ако наистина е вярно, че на международни форуми (пример срещата в Рейкявик май 2002 г.) официални български дипломатически представители са лобирали да не бъде обсъждано въобще криминалното досие на Главния секретар на МВР, това е индикация за подчертаните грижи на държавно ниво този политически експеримент да успее. Последващите действия, политическа кариера и начин на управление на сегашния премиер, напълно ни убеждават в това.

На вниманието на CRIM

Този доклад е част от станалите публични данни за криминалното минало на настоящия български премиер Бойко Борисов и ще бъде предоставен на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент. Другите документи предоставени до момента са следните:

– доклад на посланик Джон Байърли с най-висок гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс, в който се твърди, че ЦРУ е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.

– доклад на посланик Джон Байърли за българската банкова система, в който се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е „гнила ябълка“, замесена в пране на пари от престъпната дейност на Бойко Борисов.

– обяснения на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов – Кеца, протоколирани в заседание на Шуменския окръжен съд по делото „Килърите“, в които той твърди, че постът на главен секретар за Борисов е купен от български престъпни босове от СИК и Сретен Йосич.

– доклад на западна разузнавателна служба, разпространен от БГНЕС, в който се твърди, че Бойко Борисов е осъществил контакти през посредници с известен сръбски контрабандист.

 

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

1 Comment

  1. Втрещен съм от тази информация, защо прокуратурата и ДАНС не правят нищо за да арестуват този пресъпник по име Бойко Методиев Борисов и най сетне да го вкарат в затвора за много , много длъго

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван