Примитивна земна технология се използва като реклама за тези, които контролират Земята

Китайски изследователи са телепортирали фотон от пустинята Гоби до сателит, който се движи в орбита на 500 км над Земята. Това е постигнато чрез квантово заплитане, процес, при който две частици реагират като една без физическа връзка помежду им.

Учени приветстваха успеха на експеримента, като посочиха, че той е важна стъпка в посока изобретяването на недостъпен за хакери квантов интернет. „Телепортацията в космоса може да се реализира и се очаква да играе ключова роля в бъдещия разпространяван по квантов път интернет“, пишат авторите, ръководени от професор Чао-Ян Лу от Университета за наука и технологии на Китай.

Професорът на експериментална физика от Оксфорд Иън Уолмсли също признава, че става въпрос за научен удар, който би позволил по-висока защита на информацията при комуникация. Ако технологията бъде развита, тя ще позволи информация от компютър до компютър да се предава по много по-защитен начин, без нежелана от потребителя външна намеса.

Фотоните са елементарни частици, преносители на квантенергия на електромагнитното излъчване. Отличават се от другите елементарни частици по това, че имат нулева маса, когато са в покой. Затова във вакуум се движат със скоростта на светлината.

Професорът по експериментална физика в Оксфордския университет Йън Уолмсли обясни как работи квантовото заплитане и как може да бъде използвана телепортацията. Повече за неговата теория можете да научите от видеото по-долу:

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван