Предложение за прекратяване мандата на Цацаров

Калин Калпакчиев, член на ВСС (Висшия съдебен съвет) , предлага на правосъдния министър Цецка Цачева  и на прокурорската колегия да започнат процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Калпакчиев публикува позицията си в личния си блог, след което я изпраща и до Инспектора на ВСС и Европейската комисия. Според него Цацаров предизвиква съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние, като по този начин уронва престижа на съдебната власт. Конкретната ситуация, която той посочва е срещата му с издателя на в.“ Сега “ Сашо Дончев в кабинета на Гергов в ЦУМ по време на предизборна кампания и докато фирми на двамата са засегнати от прокурорска проверка. След тази среща Дончев оповести, че Сотир Цацаров се е опитал да му наложи редакционна политика, което главния прокурор отрече.

Закона на съдебната власт гласи, че съответната процедура по отстраняване може да бъде започната от трима членове на ВСС или правосъдния министър. Необходими са минимум 17 гласа, след което следва да бъде издаден указ от президента на Република България.

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван