Ето какво съдържат храните за кучета и котки!


наистина, храна с която се хранят кокошки, прасета, добитък, кучета и котки.

Всеки ден, стотици фабрики за процесиране в Америка доставят хиляди тонове от този рециклиран боклук на ферми, хранилки и производители на храна за домашни любимци. Всяка партида от процесиран животински продукт се обозначава според доминиращия животински източник. За това съставките, които се произвеждат по подобен начин имат неясни имена, които не уточняват животното-източник.

Например:

Месо и животински продукти

Месо и месни продукти

Месо и месни субпродукти

Животински мазнини

Месно брашно

Животинско башно

Хидролизиран животински протеин

Дехидратирано месо

Дехидратиран протеин
Риба и рибни субпродукти
Риба и морски субпродукти

Всички тези се произвеждат чрез подобен процес.

 Токсични отпадъци и евтаназирани домашни любимци

Същата тази система, която преобразува отпадъци в храна за животни се е превърнала в кошмар на рециклирането. Това се дължи на факта че, по този начин неизбежно се процесират и токсични отпадъци. Понеже умрелите животни често са домакини на нежелани замърсители и паразити. Пестицидите влизат чрез заразен добитък. Рибеното масло често е плъно с живак и други тежки метали. Умрелите животни от приютите често са хвърлени в мелачката с каишките против бълхи още на врата. Петна от инсектициди по кожата на добитъка също са част от рецептата, както и ракови тумори и други заразни тъкани на болни животни от хранителната индустрия.

Антибиотици и други фармацевтики влизат в супата веднага след добитъка. Препарати, използвани за евтаназиране на животни редовно се откриват в крайния продукт, когато се направят проби. Нежеланите метални замърсители могат да бъдат проследени до множество източници, включително каишки на домашни любимци, идентификационни табелки, хирургически пирони и игли. Дори и пластмаса може да се озове там.

Дори и развалени меса от магазина. Всеки ден, месата и рибите с изтекъл срок на годност от магазините пристигат с цели камиони, в оригиналните опаковки от стиропор и фолио. Просто няма време за бавната задача да се разопакова всяка една опаковка, от многото хиляди върнати продукти.

Пластмасови идентификационни табелки на добитък, инсектицидни лепенки, и дори пликовете за биологични отпадъци съдържащи умрели домашни любимци от ветеринарните клиники и приюти, се пускат директно в мелачката.

Колкото и да е трудно да се повярва, буквално всичко това – пластмаса, хартия, картон – отива директно в месомелачката.

Колкото и да е шокиращо, голяма част от съдържанието на някои кучешки и котешки храни е просто това което е останало след процесирането на човешката храна – това което се класира в категорията негодно за човешка консумация”.

Негодно за човешка консумация, легално за домашни животни

Ето кратък списък на някои от отвратителните съставки, които вече бяха споменати, плюс няколко друи. И въпреки че, всяка една от следните съставки е потресаваща, те се използват наплъно легално в производството на храна за животни:

 • Отпадъци от кланниците (органи, глави, копита, човки, крака)
 • Житни и зърнени отпадъци (кочани, стебла и др.)
 • Умриращи, болни и негодни животни от фермите
 • Животни, умрели на пътищата, сгазени от автомобили
 • Замърсени зърнени отсевки
 • Дестилирани ферментирали отпадъци
 • Развалена храна от супермаркетите
 • Евтаназирани котки и кучета
 • Мазнина от ресторантите
 • Умрели животни от зоологически градини
 • Изсушена цвеклова пулпа (остатъчен продукт от процесирането на захарно цвекло, който се използва предимно за фураж за коне и добитък)

Аромати, консерванти и добавки 

Животните не биха яли това нещо в природата, тогава защо го ядат от паничките? Миризмата ги привилича. Производителите на храни за животни са майстори в това да накарат животно да изяде нещо, което иначе би го отвратило. Тези аромати обикновено идват от гранясали ресторантски мазнини – тези от големите варели, които може да видите зад ресторантите. Мазнината често стои навън със седмици, изложена на високи температури. След това, гранясалата мазнина се пренася до миксери, които я разбъркват животинските и разстителните мазнинини заедно, стабилизират ги с мощни антиоксиданти за да се избегне допълнително разваляне, после ги продават на производителите на храни за домашни любимци.
Гранясалите, тежки консервирани мазнини са изключително труди за храносмилане, и могат да доведат до множество здравословни проблеми, включително храносмилателни, разстройство, газове и лош дъх. Тези мазнини се пулверизират директно върху гранулите и консервите, за да превърнат гнусотията привлекателна за ядене.Две трети от произведената храни за домашни любимци днес, съдържа синтетични консерванти. От останалата трета, 90% съдържат синтетично стабилизирани съставки. Например, една марка на Purina цитира мляна жълта царевица, пилешки субпродукти и царевичен глутен на прах като трите главни съставки. Забележете, че две от трите са царевични продукти от един и същи източник. Това е практика в индустрията, която се нарича “разделяне. Когато съставките на едно и също нещо са изброени по отделно (мляна жълта царевично и царевичен глутен) изглежда че има по-малко царевица от пилешки субпродукти, но в действителност, при взимане на проби се остановява, че царевицата тежи повече.

Равносметката

Дотук вероятно стана ясно, че хранителните гиганти използват марките храни за животни като евтин и доходоносен начин да се отърват от отпадъците от производството на човешка храна. 

Затова е много важно за всеки собственик на домашен любимец да може да разпознае тези съмнителни съставки – и да избягва да купува продукти които ги съдържат. Ето списък от някои от тези компании, заедно с марките им храни за животни:

 

Също: Alpo, Fancy Feast, Mighty Dog

Също: Kal Kan, Mealtime, Waltman’s

Други: 

Heinz: 9 lives, Amore, Gravy Train, Kibbles-n-Bits, Nature’s Recipe

Colgate-Palmolive: Hill’s Science Diet

Menufoods

СЪСТАВКИ

В таблицата по-долу, ще видите сравнение на съставките в някои от известните марки храни за животни. Мисля, че ще останете изненадани от липсата на хранителни вещества в тях.

В червено може да видите “нежелателните” съставки които съдържат.

Информацията е взета директно от сайта на всяка марка, където в предоставена.

Не забравяйте, че съставките са подредени в низходящ ред по тегло, точно като при човешката храна. Това означава, че съставките които са изброени първи в списъка са най-много като количество. Напирмер, ако царевицата е изброена веднъж (или два пъти за някои марки) в пъврвите съставки от списъка, това е много по-лошо отколкото ако е в края.

Накрая има терминологичен речник, който обяснява всяка една нежелана съставка.

КУЧЕТА

КОТКИ

Терминологичен речник на съставките на животински храни

Месно брашно: Това е сухият продукт от процесираното месо. По време на процеса, всички използваеми животински части се готвят докато течността не се отдели от сухото месно брашно. Това брашно се отбелязва като “негодно за човешка консумация“, преди да се превърне в храна за животни. Използваните части включват черва, както и съдържанието им – фекали, стомашен сок, паразити и химикали.

Животински мазнини и лой: Животинската мазнина е източник на мазнина с широко приложение, което най-често се състои от процесирани животински мазнини, гранясала ресторантска мазнина, и други мазнини които са негодни за човешка консумация. Лойта е нискокачествена бяла мазнина, която повечето животни не храносмилат лесно, и повишава риска от сърдечни проблеми.

Химически консерванти: Химическите консерванти, включително BHA (бутилхидроксианизол), BTA (Бутилхидрокситолуен), пропилгалат , пропиленгликол (също се използва за автомобилния антифриз и предизвиква рак на еритроцитите), е токсихин, това са канцерогенни агенти които домашният ви любимец яде всеки ден.

Пилешки (месни) субпродукти: Това е смляно от части на пилето като крака, глави, пера, черва, вратове и недоразвити яйца, и може да съдържа всякакъв процесиран материал.

Царевични продукти: Те включват царевично брашно, глутени и едрото овесено брашно са евтини, предизвикват алергии и са изключително трудни за храносмилане за животните.

Частици храна: Нискокачествени субпродукти от производството на храна, например трици и ориз от пивовари, които са остатъчен продукт от алкохолната индустрия.

Смляно и пълнозърнесто сорго: Хранителната стойност е подобна на тази на царевицата, и се отглежда предмино за храна на добитък.

Месо и месни продукти / субпродукти: “Месо” и месни продукти са евтини източници на животински протеини. Забележете, че тези компании не уточняват произхода на “месото”, нито са годни за човешка консумация. Тези протеини може да бъдат трудно смилаеми, нехранителни, и пълни с токсични вещества.

РЕШЕНИЕТО

Ако обичате домашния си любимец и сте загрижени за здравето му, надявам се да вземете тази информация присърце, или още по-добре – да отделите малко време и да проучите въпроса, за да се убедите сами. Шокиращо е, колко много информация има на тази тема, и колко лесно се намира.

Начинът да определите качеството на диетата на кучето или котето ви, е да четете внимателно и разбирате етикетите. Дано повече любители на животните започнат да го правят, вместо да гледат реклами за да определят кое е полезно за любимците им. Докато четете, задайте си следните въпроси:

Използват ли качествени съставки? 

Има ли качествен източник на месо на първо или второ място в списъка със съставки, вместо субпродукти? 

Съставките годни ли са за човешка консумация?

Търсете храни от съвестни производители, които са предназначени да подобрят и удължат живота на вашия любимец.

Също така, силно препоръчвам суровата диета за кучета както и за котки. Te са хищници, а хищниците се хранят със сурово месо. Такава им е природата. Няма диета, създадена от човек, която дори да се доближава до качеството на прясната естествена храна. В линковете има повече информация, а тук може и да зададете върпос.
За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван