Депутатите прекараха лобистки закон с който отново ще се увеличи цената на цигарите.

Тихомълком, без обсъждане и без аргументи, с поправки вкарани след края на работното време в последния възможен ден, депутатите вдигнаха цената на българските цигари.
Едновременно с това се дава възможност да бъдат намалени с малко цените на по-скъпите вносни цигари, като не е задължително производителите и вносителите им да се възползват от нея.

Лобистките поправки бяха прокарани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това е същият законопроект, който уж се правеше, за да се забранят разплащанията кеш над 1000 лева. Оказа се, че тази очевидно безумна идея е била само хвърляне на прах в очите, за да не забележим важната поправка – увеличаването на цените на цигарите. Технологията, по която се вдигат цените на българските цигари, е доста сложна и именно на това, че малцина разбират сложната схема, разчитат лобистите, които я прокараха. Общият акциз върху цигарите е 177 лева на 1000 къса. Това е минималната ставка в ЕС. Спорен въпрос е дали след днешните промени остава същата или се увеличава, но дори да има увеличение то е пренебрежимо малко. Ставката обаче има 2 компонента – специфичен акциз и пропорционален акциз. Специфичният акциз е твърда сума, с която се облагат всеки 1000 къса (50 кутии) цигари, независимо от качеството и цената им. Пропорционалният (адвалорен) акциз е процент от крайната продажна цена на продукта. Т.е. върху евтините цигари се начислява по-малък акциз, а върху скъпите – по-голям. Специфичният акциз досега беше 101 лева на 1000 къса или 2,02 лева на кутия. От 1 януари 2018 г. става 109 лева на 1000 къса или 2,18 лева на кутия.Пропорционалният акциз се намалява от 27 на 25% от крайната цена. Ефектът от това е, че българските цигари ще се увеличат с около 10-15 стотинки. Вносните цигари могат да намалеят (ако производителят поиска) с 10-15 стотинки.  Така цените на българските и вносните цигари, които и сега са много близки, ще се доближат още повече.

Според депутати, които не пожелаха да бъдат цитирани, скандалната промяна е заложена още в договора, с който Делян Пеевски продаде Булгартабак на чужд купувач. Това обаче едва ли може да се докаже, защото договорът не е публичен.

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван