Български рунически знаци днес – уникални скултури на Богомил Живков

 

Богомил Живков е скулптор, чиито търсения са основно легендите, библейските сюжети и не на последно място – българската история. Именно корените на древните българи, тяхната руническа писменост и символиката им са нещото, което го провокира да претвори някои рунически знаци в скулптури.

Избира да работи с глина, защото, по думите му:

„Това е много гъвкав, жив материал. С него моделираш. Един вид Бог си така да се каже – създаваш, сътворяваш“.

На въпрос какво го вдъхновява да прави скулптори, свързани със символиката на старите български родове, той разказва:

„Това е една от основните ми теми. Чета много за историята на българите. Смятам, че те са носили много голяма култура със себе си. Имали са руническа писменост, която са донесли тук“.

А повече за историята на българите, за това как се разпръстват те из света и красивите скулптури на Богомил Живков – вижте във видеото горе.

Живков е роден на 27 февруари 1946 г. в Перник. Негово дело са входният знак на Перник, пластичните колони „1300 години България“ в НДК, пластичната колона „Дървото на живота” в София и др.

Правил е самостоятелни изложби Германия,  Англия, Малта, Япония, Словакия, Австрия, както и в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Созопол, Русе, Шумен, Велико Търново, Димитровград, Перник, Радомир, Велинград и др.

За (НА)ЛИЧНО 363 Articles
Александър Атанасов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван